Majonez curry
Majonez curry 
  domowy majonez z przyprawą curry.  
Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że lepiej przygotować go samodzielnie. Twój domowy majonez będzie znacznie smaczniejszy, bardziej kremowy i bez zbędnych konserwantów. Zazwyczaj robię ten majonez z surowych jajek, ale możesz też zrobić majonez z gotowanych jajek z przyprawą curry. Obie wersje są tak samo pyszne. Przygotowanie majonezu z curry zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Taki domowy majonez pasuje do jajek, kanapek, frytek, sałatek, mięsa z grilla i wielu innych dań.
  Przepis na tradycyjny domowy majonez znajdziesz w artykule
  Sosy do jajek na zimno. Natomiast na  końcu tego artykułu zamieściłam też przepis na sos
  majonezowy z curry.
Majonez curry
- 1 duże żółtko, 
 - 1 łyżka wody, 
 - pół łyżeczka soli,
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon lub musztardy w proszku,
 - 
    ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego białego lub czarnego pieprzu lub więcej do
    smaku
 - 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny,
 - około 250-300 ml oleju roślinnego, 
 - 1 łyżka curry w proszku lub więcej, jeśli wolisz ostrzejsze, 
 - ćwierć łyżeczki mielonego imbiru lub więcej do smaku,
 - opcjonalnie 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodajemy go na sam koniec i krótko miksujemy.
 
  Ps. Musztardę w proszku można kupić m.in. w sklepie
  Kuchnie Świata 
Jak zrobić domowy majonez curry przepis
1. Wymieszaj ze sobą żółtko, musztardę, wodę, ocet, sól i pieprz i zmiksuj do połączenia składników.
  2. Zwiększ obroty miksera i nie przerywając miksowania, bardzo powoli,
  cieniutką strużką wlewaj olej. Miksuj, aż uzyskasz jasną masę o kremowej
  konsystencji.
3. Dodaj curry i imbir i zmiksuj do połączenia składników. Sprawdź czy smak Ci odpowiada, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub jogurt i ponownie krótko zmiksuj.
4. Domowy majonez curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiczku do 7 dni.
Sos majonezowy z curry przepis
wersja ekspresowa dla leniwych i zabieganych
- 1 szklanka dobrej jakości majonezu,
 - pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 
 - 1 łyżka stołowa przyprawy curry w proszku, 
 - pół łyżeczki mielonego imbiru,
 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 
 - sól i mielony pieprz do smaku.
 
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe.
Uprzedzając pytania - urządzenie na zdjęciu to mikser ręczny Breville z funkcją 
podgrzewania składników. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie 
Breville Polska.  
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na majonez curry ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Skąd się wziął majonez
  Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w
  XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych
  sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku.
  Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym czasie i w różnych regionach
  basenu Morza Śródziemnego, gdzie wszystkie składniki majonezu są łatwo
  dostępne. Co ciekawe - majonez jest mieszanką składników, które 
  naturalnie nigdy się ze sobą nie łączą czyli oleju i wody. Rolę emulgatora,
  który odpowiada za kremową konsystencję majonezu pełni żółtko.   






Ciekawa wersja. Robiłam różne majonezy ,ale curry jeszcze nie . Będę musiała kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńPewnie z zrobię wersję pierwszą :-D dzięki :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny ma kolor … jeszcze nie jadłam majonezu z dodatkiem curry, zapisuję do nadrobienia .
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam smakowego majonezu a ten wygląda świetnie 👏
OdpowiedzUsuń