TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sernik japoński

Sernik japoński

Najlepszy przepis na sernik japoński - delikatny biszkopt serowy.

Sernik japoński najlepszy przepis na delikatny, puszysty sernik, który bardziej przypomina biszkopt serowy, niż klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami . Lekki jak puch, rozpływający się w ustach jest idealnym ciastem na każdą okazję. Sernik japoński, ze względu na swoją strukturę często określa się jako sernik biszkoptowy lub sernik bawełniany (Cotton Japanese Cheesecake). W odróżnieniu od tradycyjnych serników jest stosunkowo niskokaloryczny i niezbyt słodki. Po przekrojeniu można przełożyć go ulubionym kremem, tak jak przekładamy biszkopt. Japoński sernik bawełniany podaję zazwyczaj z takimi dodatkami jak świeże owoce, frużelina owocowa, sos czekoladowy albo posypany cukrem pudrem.

sernik-japonski
Najlepszy przepis na delikatny i puszysty sernik japoński
 

Sernik japoński

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; proporcje na formę 22-24 cm
  • 250 g sera serka kanapkowego typu Philadelphia, ale może to być np. Mój Ulubiony z OSM Wieluń, Twój Smak z Piątnicy lub inny,
  • 6 jajek - żółtka i białka oddzielnie,
  • 140 g cukru pudru,
  • 60 g masła,
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g mąki tortowej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
  • duża szczypta soli.
  • opcjonalnie drobno pokrojone rodzynki 

Ekstrakt z wanilii, jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata 

sernik-japonski

Sernik japoński najlepszy przepis

1. Ser, masło i mleko umieść w garnku i na najmniejszym możliwym ogniu podgrzewaj to uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki powinny być lekko ciepłe, ale nie gorące. Przygotowaną masę odstaw do przestudzenia.

2. Wymieszaj razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną (lub skrobię kukurydzianą) i przesiej przez sitko. Do wystudzonej masy dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu żółtka mieszaj przez chwilę trzepaczką. Na koniec dodaj połowę cukru (70 g), sok z cytryny, przesiane mąki i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. 

3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj partiami,  po jednej łyżce, pozostały cukier puder. 1/3 ubitej piany z białek dodaj do masy serowej i delikatnie wmieszaj do ciasta.  Dodaj kolejną porcję białek i ponownie wymieszaj. Po dodaniu trzeciej porcji białek staraj się mieszać bardzo, bardzo delikatnie, ale w taki sposób, aby obie masy dokładnie się połączyły.

4. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy. Formę z ciastem wstawdo wysokiego naczynia żaroodpornego z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości tortownicy z ciastem. 

5. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu.Następnie  zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 30 minut.

6. Wyłącz piekarnik i przez kolejne 30 minut go nie otwieraj. Później wyjmij naczynie z wodą, a ciasto pozostaw w uchylonym na 1 cm piekarniku na około 40 minut do godziny.  

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na puszysty japoński sernik biszkoptowy? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

sernik-japonski

Forma do pieczenia sernika w kąpieli wodnej - jak zabezpieczyć

Serniki pieczone w kąpieli wodnej wymagają przygotowania formy w taki sposób, aby do środka nie dostałą się woda. Zdarzyło mi się, i to nie raz, że mimo dokładnego uszczelnienia formy folią aluminiową, niewielka ilość wody przedostała się do ciasta. Od tamtej pory stosuję jako zabezpieczenie rękaw do pieczenia. Torownicę umieszczam w rękawie, spinam dołączonymi do rękawa klipsami, tak, aby rękaw jak najdokładniej przylegał do formy. Odcinam górę mniej więcej około 1 milimetra poniżej rantu tortownicy. Do tak przygotowanej formy wlewam ciasto i całość wstawiam do większego naczynia, do którego wlewam około 1,5 litra wrzącej wody.

Sernik japoński należy do tych, które często piekę w formie bez odpinanych boków. Jest na tyle stabilny, że bez problemu można go wyjąć przykładając do formy deskę do krojenia i odwracając tortownicę do góry nogami, po czym przyłożyć drugą deskę i odwrócić ponownie, tak aby wypieczony wierz znalazł się na górze. Na dno formy wkładam papier do pieczenia, papierem do pieczenia wykładam też boki formy, w taki sposób, aby papier wystawał około 3 cm ponad rant.

Na zdjęciu poniżej: 
tortownica z odpinanym rantem zabezpieczona rękawem wo pieczenia.
 
sernik-japonski
sernik-japonski
Sernik japoński

Komentarze

  1. O tak, to ciekawy sernik. Dla mnie to biszkopt sernikowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak puszyście. Ja oczywiście wydłubałabym rodzynki...Wypróbuję przy okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś muszę go wypróbować wreszcie. Chodzi za mną od długiego czasu. A patent na zabezpieczenie tortownicy rękawem do pieczenia podkradam. Nie wpadłam na to

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych