TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże

Róże z jabłek i ciasta kruchego.

Jabłkowe róże są idealnym deserem na rodzinne spotkania i imprezy z przyjaciółmi.  Jeśli chcesz wzbudzić zachwyt najbliższych Ci osób przygotuj różyczki jabłkowe z plasterków jabłka, zawiniętych w słodkie i chrupiące ciasto. Podobnie jak w przypadku większości przepisów na ciasto francuskie, jabłkowe róże z ciasta francuskiego najlepsze w dniu pieczenia. Dlatego, moim zdaniem, znacznie lepszym pomysłem są różyczki jabłkowe z kruchego ciasta. Przepis na kruche ciasto znajdziesz m.in. w artykule babeczki z kremem budyniowym . Krojąc owoce na róże z jabłek, postaraj się, aby plasterki jabłek były równej grubości i miały podobny rozmiar.

jablkowe-roze

Jabłkowe róże 

moja szklanka ma 250 ml pojemności

Kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 5 żółtek 
  • 250 g zimnego masła 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  masło do wysmarowania formy 
  • 24 foremki do pieczenia babeczek

Pianka budyniowa

  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 budynie po 40 g bez cukru np. waniliowe lub śmietankowe lub truskawkowe

Nadzienie: 

  • 4 jabłka
  • 600 ml tłoczonego soku jabłkowego, ale możesz zastąpić wodą z sokiem z cytryny,
  • 50-80 g cukru 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 

jablkowe-roze

Jabłkowe róże przepis

1. Do miski przesiej oba rodzaje mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i zagnieć kruche ciasto. Odstaw ciasto na godzinę do lodówki. 

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyklej nim foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, grzałka góra - dół.

3. W międzyczasie umyte jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone z pestek jabłka pokrój na cienkie plasterki o grubości 2-3 mm. 

4. Sok jabłkowy zagotuj z cukrem i cynamonem. Dodajemy plasterki jabłek i  gotuj przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie (ale nie będą się rozpadać).  Wyjmij jabłka i odsącz. 

5. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, Cały czas ubijając, stopniowo, po jednej łyżeczce dodawaj cukier.  Następnie, także po łyżeczce dosypuj proszek budyniowy. Cały czas ubijając wlewaj po 1 łyżce olej.

6. Na lekko przestudzone upieczone spody babeczek wyłóż po łyżce  pianki budyniowej. Następnie układaj na kształt kwiatu róży odsączone jabłka, tak by krawędź ze skórką była na górze.

7. Piecz  przez około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Przepis na jabłkowe róże z kruchym ciastem

Drwalew to położone na Grójecczyźnie miejsce otoczone sadami jabłkowymi. W tym regionie smak jabłek, utożsamiany jest z najlepszymi wspomnieniami z dzieciństwa i kojarzony z domową kuchnią babci. Przepis na jabłkowe róże opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Klawe Drwalewianki, został on opublikowany w niewielkiej książeczce do której wykonywałam zdjęcia. Nazwa koła nawiązuje do nazwiska doktora Stanisława Klawe, polskiego farmaceuty, który odkupił Drwalew od poprzednich właścicieli w 1928 roku. Firma doktora Klawe prosperowała tak dobrze, że jego nazwisko przeszło do potocznego języka, stając się kanwą dla powiedzenia określającego sukces -  klawo. 

jablkowe-roze
Jabłkowe róże


Komentarze