4/24/2019

Babeczki z kremem budyniowym

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym

- dobre na każdą okazję 


Babeczki-z-kremem-budyniowym

Babeczki z kremem budyniowym nauczyłam się piec jeszcze będąc dzieckiem, oczywiście od najlepszej nauczycielki, jaką mogłam sobie wymarzyć - mojej Babci. Kruche babeczki z budyniowym nadzieniem to smak dzieciństwa - takie moje comfort food. Kiedy chodziłam jeszcze do podstawówki, babcia przynosiła mi je na przerwach. Do dziś pamiętam ten smak i chętnie do niego wracam. Babeczki z kremem budyniowym piekła również moja mama, piekę je także ja. Są o wiele smaczniejsze, niż te które kupicie w cukierni.

Do babeczek z budyniem można użyć gotowego budyniu z torebki lub przygotować creme patissiere czyli uniwersalny krem budyniowy  - szczegóły znajdziecie w przepisie na najlepsze najlepsze drożdżówki z budyniem 

Kruche babeczki z budyniem w środku pięknie prezentują się na stole i zachowują świeżość przez 2-3 dni.



Bebeczki-z-kremem-budyniowym

Ciasto na kruche babeczki z kremem budyniowym

proporcja na około 20-25 babeczek, w zależności od wielkości foremek
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12% albo 18%
  • 1 duże żółtko lub 1 małe jajko
  • dodatkowo cukier puder do dekoracji

Krem budyniowy do babeczek

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (opakowanie o wadze 40 g)
  • 400 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

Przepis na krem budyniowy do babeczek

Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodaję mniej mleka (400 ml zamiast 500 ml). Ugotowany budyń pozostawiam na kilka godzin w temperaturze pokojowej (do całkowitego ostygnięcia).
Zarówno budyń, jak i masło powinno mieć taką samą temperaturę, dzięki temu krem się nie zważy.
Masło ucieram na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodaje po jednaj łyżce budyniu. Krem budyniowy powinien mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek.

Babeczki-z-kremem-budyniowym

Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję masło, cukier puder i cukier waniliowy (lub ekstrakt z wanilii). Siekam nożem lub zmiksuję blenderem do chwili aż będzie miało konsystencję kruszonki. Dodaję żółtko, szczyptę soli, śmietanę i na podsypanej mąką stolnicy wyrabiam gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formuję kulę, owijam folią spożywczą i odstawiam na około 40-60 minut do lodówki.
Foremki do babeczek smaruję za pomocą pędzelka roztopionym masłem i ewentualnie lekko oprószam mąką.
Wyjęte z lodówki ciasto, dzielę na dwie lub trzy części, każdą rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinam kołka o średnicy większej niż górna średnica foremki.Powinno być ich dwa razy tyle ile mamy foremek. Każdą foremkę wyklejam dokładnie ciastem, napełniam kremem budyniowym, nakładam drugi krążek ciasta i dokładnie zlepiam. Tak przygotowane babeczki wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra - dół) i piekę od 12 do 18 minut w zależności od wielkości foremek. Powinny być ładnie zrumienione.
Kiedy ostygną wyjmuję babeczki z foremek i oprószam cukrem pudrem.

Babeczki-z-kremem-budyniowym

Najlepsze kruche babeczki z kremem budyniowym

2 komentarze:

  1. Babeczki upieczone w formach, które pamiętamy jeszcze z dawnych lat wyglądają fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis