Turecka pizza z mięsem

Turecka pizza z mięsem

przepis na lahmacun pizza z patelni lub z piekarnika.


Turecka pizza z mięsem mielonym jest o wiele mniej kaloryczna niż nasza ulubiona pizza jak z Pizza Hut, ale z pewnością nie mniej smaczna. Idealna dla tych, co męczą się na diecie i chętnie zjedliby coś innego, niż płatki owsiane i sałatki. No i jak to brzmi - jestem na diecie, więc jem pizzę! 

Lahmacun nie zawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie.

Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe np. w tureckisklep.pl 

"Pizzę kocham i rozumiem, pizzą podzielić się nie umiem", że tak sparafrazuję słowa kultowej (w moich czasach piosenki) piosenki zespołu Chłopcy z Placu Broni.

turecka-pizza-z-miesem
Turecka pizza z mięsem mielonym, pomidorami i natką pietruszki.

Turecka pizza z mięsem

składniki na ciasto
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml letniej wody, nie powinna mieć więcej niż 37 stopni ciepła.
  • 200 g mąki pszennej (lub w równych proporcjach mąka pszenna i semolina)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Jeśli nie masz czasu, to gotowe, bardzo dobre ciasto na pizzę lahmacun można kupić w tureckisklep.pl
Osiem blatów do pizzy kosztuje niecałe 10 złotych.

farsz do pizzy

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula biała lub czerwona
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża papryka, kolor bez znaczenia
  • 3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 250 g mielonej wołowiny lub cielęciny, ale można też użyć mięsa drobiowego
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, a najlepiej tureckiej pasty paprykowej biber salcasi
  • 1 łyżeczka płatków papryki
  • sól, zmielony czarny pieprz, kmin rzymski (kumin) i duża szczypta cynamonu do smaku
  • sok z cytryny
Do podania: plasterki pomidora, natka pietruszki lub świeża mięta
    turecka-pizza-z-miesem

    Turecka pizza z mięsem przepis


    1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże i cukier rozpuszczam w połowie podanej w przepisie wody i odstawiam na około 20 minut  w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.

    2. Mąkę mieszam z solą, dodaję drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiam ręcznie lub mikserem dość miękkie, jednolite ciasto. Jeśli jest bardzo twarde dodaję jeszcze 1 lub 2 łyżki wody. 

    3. Gładkie i elastyczne ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60-90 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.

    4. Kiedy ciasto wyrasta, przygotowuję mięso i warzywa. Cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na tarce, mieszam z oliwą i smażę na patelni, aż się zeszkli. Pomidor obieram ze skórki, drobno siekam i dodaję do cebuli. Smażę, aż odparuje nadmiar soku. Doprawiam solą, pieprzem i pozostawiam do ostygnięcia.

    5. Mięso mieszam z koncentratem pomidorowym, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowaną wcześniej cebulą z pomidorami. Doprawiam płatkami chili, solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i wyrabiam, tak jak mięso na kotlety mielone.

    6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę, chwilę ręcznie wyrabiam, a następnie dzielę na 4 lub 6 równych części i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

    7. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewam do temperatury 240-250 stopni, grzałka góra-dół. Każdą porcję ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o grubości około 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam farsz.

    8. Pizzę układam na lekko posypanej mąką rozgrzanej blasze do pieczenia i piekę około 8-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 

    9. Po upieczeniu na wierzchu każdej pizzy układam plasterki pomidora, gałązkę natki pietruszki i skrapiam sokiem z cytryny. Podaję na gorąco z sosem jogurtowym

    Turecka pizza z patelni.

    Patelnia rozgrzewam na bardzo silnym ogniu. Układam na niej przygotowaną wg powyższego przepisu pizzę. Nakładam pokrywkę i smażę pod przykryciem około 4 minut. Zdejmuję pokrywkę i dopiekam.

    Ciekawostki o tureckiej pizzy z mięsem mielonym

    Pizza z mięsem mielonym zwana lahmacun jest jednym z najpopularniejszych tureckich street fodów, Może być podawana w wersji mini jako przystawka, albo w "normalnym" rozmiarze, jako główny posiłek. W niektórych rejonach Turcji do mięsa dodaje się  także czosnek.
    Lahmacun jest popularna w niemal wszystkich kuchniach Bliskiego Wschodu oraz w Armenii, Gruzji i Azerbejdżanie. Po arabsku turecka pizza nazywa się laḥm bi-ʿajīn co w dosłownym tłumaczeniu oznacza mięso z ciastem.

    Porady
    Jeśli chcecie zwinąć tureckie pizze w rulon i podawać na wzór meksykańskiego burrito, to po upieczeniu przełóżcie je do dobrze nagrzanego garnka, układając jedną na drugiej i przykryjcie  pokrywą. Dzięki temu lahmacun nie obsychają, można je łatwo zwinąć w rulon i  podać wszystkie w tym samym czasie.

    turecka-pizza-z-miesem
     Turecka pizza z mięsem

    Komentarze

    1. Wstrzeliłaś się idealnie z tym przepisem. Akurat mam chęć na tę właśnie pizzę po obejrzeniu jednego z seriali. Biorę więc przepis i robię, dziękuję.

      OdpowiedzUsuń
    2. Ooo to coś dla mnie. Chętnie przygotuję sobie. Wygląda obłędnie. Teraz resztę dnia będę o niej myślała:-)

      OdpowiedzUsuń
    3. Lahmacum kiedyś w Turcji jadałam pasjami. Z jagnięciną serwował pewien pan na suku w Istambule. Z innym mięsem nigdy nie jadłam.

      OdpowiedzUsuń
    4. Och jak ja bardzo taka lubie! Cienka, pyszna i extra chrupiaca. A dla wygody mozna by miec takie gotowe ciasto pod reka.

      OdpowiedzUsuń
    5. Wyglada naprawdę wspaniale i przepis wyglada na bardzo zachęcający do zrobienia ( czytaj nie jest zbyt wydumany, czy skomplikowany). Szukam przepisów lekkich i zdecydowanie przychylnych ludzikom walczącym z wagą, ponadto za pizzę mój mąż będzie mi bardzo wdzięczny.

      OdpowiedzUsuń
    6. Nie przepadam za mięsem, ale mogłabym się skusić na inne dodatki.

      OdpowiedzUsuń
    7. Bardzo lubie lahmacun, ale prawdziwy powinien byc z jagniecina ;)
      PS. Bardzo ladne zdjecia ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. Niestety nie mogę skorzystać, ale mięsożercom pewnie smakowało :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: