TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kmin rzymski

Kmin rzymski

Do czego dodawać kmin rzymski. Czy kmin rzymski i kminek to to samo.

Kmin rzymski, do czego dodawać kmin rzymski inaczej kumin. Kmin rzymski jest używany od tysięcy lat, zarówno w postaci całych, jak i mielonych nasion. Słynie ze swojej wszechstronności i zdolności wydobywania głębi smaku. To jedna z najpopularniejszych przypraw powszechnie stosowana między innymi w kuchni Bliskiego Wschodu, Indii, Ameryki Łacińskiej i Afryki Północnej. Kumin stanowi niezębny dodatek do hummusu, curry, gulaszy i zup na bazie soczewicy, ciecierzycy i warzyw korzeniowych oraz ryb i grillowanych mięs, zwłaszcza kurczaka. Kmin rzymski ma także właściwości lecznicze, ułatwia trawienie i pomaga w przypadku niestrawności, jest stosowany w medycynie tradycyjnej w leczeniu kaszlu, przeziębienia, zapalenia zatok i kolki. Dowiedz się na co pomaga kmin rzymski oraz czy kmin rzymski i kminek to to samo.

Kmin rzymski i kminek to dwie różne przyprawy, ale ze względu na podobne nazwy, często są mylone ze sobą. Kmin rzymski ma bardzie intensywny smak i aromat niż kminek.

Kmin rzymski (łac. Cummin cyminum) jest znany również pod nazwami: kumin, kamun, jeera, jira, kmin egipski, kmin turecki, comino, cummi oraz mylnie

W Polsce ta ostatnia nazwa (czarny kminek) może być myląca, ponieważ używana jest także jako nazwa czarnuszki, której nasiona pochodzą z zupełnie innej rośliny (Nigella sativa). Podobnie sytuacja wygląda w krajach anglojęzycznych, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie termin Black Cumin jest często używany jako synonim kalonji (czarnuszki).
kmin-rzymski
Kminek a kmin rzymski to dwie zupełnie różne przyprawy. Jeśli jednak zastanawiasz się czym zastąpić kmin rzymski, to w wielu potrawach kminek będzie odpowiednim zamiennikiem.

Jak smakuje kmin rzymski

Kmin ma lekko pikantny, orzechowy i dość wyrazisty smak. Sam w sobie ma delikatną goryczkę, ale podczas gotowania staje się ziemisty i aromatyczny. Podgrzewane nasiona kuminu uwalniają olejki eteryczne, wydzielając uspokajający, ciepły aromat, który bardzo dobrze łączy się z innymi smakami.

Kumin jest często opisywany jako przyprawa rozgrzewająca, ale jeśli zmiażdżysz całe ziarno między zębami, zauważysz również lekką nutę mentolu, przypominającą nasiona kopru włoskiego lub kminek. Kumin i kminek są często mylone ze względu na podobny wygląd i smak oraz nazwę.

kmin-rzymski

Do czego dodawać kmin rzymski

Kumin jest niezastąpioną przyprawą wszędzie tam, gdzie preferowane są potrawy o wyrazistym smaku i aromacie, m.in. w Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i Meksyku, a także w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej. W Maroku jest jedną z przypraw dodawanych  do tajine, kuskusu i wielu zup. Doskonale komponuje się także z warzywami i gotowanymi, pieczonymi lub grillowanymi mięsami.

Kmin rzymski jest niezbędnym dodatkiem do indyjskich curry i chutneyów. Dobrze sprawdza się również w różnorodnych daniach z ryżu, gulaszach, zupach, pieczywie, piklach, sosach barbecue oraz  chili con carne. Kumin podkreśla smak dań wegetariańskich i wegańskich, dodając potrawom pikantnego, mięsistego charakteru. Bardzo popularnym przepisem, który wymaga kuminu, jest słynny turecki kebab doner. Kumin można znaleźć także w niektórych serach, takich jak holenderski ser Leyden oraz w pieczywie. 

Kumin można stosować w postaci całych nasion lub mielony. Nadaje potrawom ziemisty, rozgrzewający charakter i wspaniały aromat, dlatego często stanowi podstawę sosów curry i chili. Jest również składnikiem niektórych marynat i słodkich wypieków.

Przyprawa dobrze komponuje się również z kapustą, bakłażanem, cebulą, papryką, pomidorami, ziemniakami, granatem, daktylami, ryżem, fasolą, soczewicą i ciecierzycą, rybami, jagnięciną, wołowiną i kurczakiem.

Dodając kumin do potraw, najlepiej zachować ostrożność, ponieważ jego smak może z łatwością zdominować danie. Zawsze możesz dodać więcej kuminu nieco później.

kmin-rzymski
Kmin rzymski jest niezbędną przyprawą do hummusu oraz posiłków zawierających rośliny strączkowe, m.in. ciecierzycę i soczewicę.

Do czego dodawać całe nasiona kminu rzymskiego

Całe nasiona kminu są często używane w tradycyjnych potrawach indyjskich. Najlepiej smakują, gdy zostaną najpierw uprażone (przeczytaj niżej, jak uprażyć kumin). Podczas prażenia uwalniają się olejki eteryczne, wzmacniając smak kuminu. Prażone nasiona można także dodawać bezpośrednio do sałatek lub gotowanego ryżu. 

Całe nasiona kminu rzymskiego znajdziesz w indyjskich przepisach zawierających w nazwie słowo Jeera oraz mieszakach przypraw takich jak, panch phoron – bengalska przyprawa 5 smaków (przepis).

Do czego dodawać mielony kmin rzymski

Mielony kumin podkreśla smak gulaszy i zup na bazie soczewicy takich jak zupa z soczewicy z curry (przepis), ciecierzycy i pomidorów oraz warzyw korzeniowych np. marchwi. Połączenie batatów i marchewki z kuminem równoważy naturalną słodycz tych warzyw. 

Mielony kumin doskonale komponuje się z rybami i mięsem, zwłaszcza wołowiną i pieczonym na grillu drobiem. Możesz dodać go także do marynat do ryb, drobiu, wołowiny i jagnięciny. 

Kumin jest jedną z podstawowych przypraw do hummusu (sprawdź nasz przepis na idealny arabski hummus), falafeli i dań meksykańskich, takich jak fajitas, chilli con carne, sos chilli i mięsne enchiladas.

Mielony kumin jest składnikiem wielu pikantnych mieszanek przypraw, m.in. takich jak garam masala, curry w proszku, oraz za'atar, adobo, berbere. 

kmin-rzymski

Jak uprażyć kumin

Chociaż kmin rzymski można kupić w postaci mielonych nasion, wielu kucharzy lubi prażyć nasiona na sucho przed zmieleniem ich na proszek, ponieważ znacznie intensyfikuje to smak. Prażenie na sucho polega na delikatnym podgrzewaniu nasion na patelni bez oleju, aż zaczną uwalniać swój bogaty aromat.

  • Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i wsyp całe nasiona kminu rzymskiego.
  • W trakcie prażenia, które zazwyczaj trwa od 2 do 3 minut, od czasu do czasu potrząsaj patelnią lub mieszaj nasiona.
  • Gdy nasiona zaczną intensywnie pachnieć, wyłącz płomień i przesyp uprażony kumin do miseczki, aby go nie przypalić. 
  • Po ostygnięciu uprażony kmin rzymski możesz rozetrzeć w moździerzu i w razie potrzeby dodawać do potraw. Zachowa swoje walory smakowe do 6 miesięcy.

Smażenie nasion kminu rzymskiego na maśle ghee lub na oleju to pierwszy krok w wielu przepisach na curry. W kuchni indyjskiej, przygotowując tadka (przeczytaj Co to jest tadka indyjska), nasiona kuminu dodaje się do pogrzanego na patelni masła ghee lub oleju, zwykle na początku smażenia przypraw, ponieważ potrzebują więcej czasu, aby uwolnić swój aromat.

kmin-rzymski

Z czym łączyć kmin rzymski

Kmin rzymski dobrze komponuje się z kolendrą, kardamonem, gałką muszkatołową, cynamonem,  goździkami, kozieradką, zielem angielskim i liśćmi tymianku, a także z rozmarynem, oregano, anyżem gwiazdkowatym, szałwią i miętą.

Jak przechowywać kmin rzymski

Nasiona kminku można przechowywać w szczelnym słoiku na kuchennej półce. Jednak po zmieleniu  kumin powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przyprawy w całości zachowują trwałość znacznie dłużej, niż rozdrobnione i zmielone. Całe nasiona kuminu mogą zachować swój aromat przez okres od jednego do trzech lat, podczas gdy mielony kumin zwykle należy zużyć w ciągu 6 miesięcy.

Skąd pochodzi kmin rzymski

Może Cię to zdziwić, ale kmin rzymski należy do rodziny selerowatych i jest spokrewniony z pietruszką. Za jego ojczyznę uznawany jest Egipt, chociaż aktualnie uprawiany jest w wielu innych krajach. Kmin rzymski stosowano już 5000 lat temu, a starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako przyprawy w połączeniu z solą. W antycznej Grecji kmin rzymski był tak popularny, że podawano go jako przyprawę stołową, podobnie jak dzisiaj sól i pieprz. Wraz z rozwojem handlu międzynarodowego kumin rozprzestrzenił się z Afryki Północnej do Iranu, Indonezji, Chin i Indii. Do kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej trafił w okresie europejskiej kolonizacji. Współcześnie jest kluczowym składnikiem wielu kuchni narodowych na całym świecie.

Największym na świecie producentem kminu rzymskiego są Indie, Syria, Turcja, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Iran.

kmin-rzymski
Kmin rzymski.

Komentarze