Zupa z soczewicy z curry

Zupa z soczewicy z curry

Najlepsza zupa z czerwonej soczewicy.

Zupa z soczewicy z curry i pomidorami należy do moich ulubionych i mam nadzieję, że zasmakuje również Tobie. Prosta zupa z czerwonej soczewicy z curry w proszku i rozgrzewającymi dodatkami jest wymarzona na tę porę roku. Na długo zaspakaja głód i przygotujesz ją w niespełna 45 minut z produktów, które pewnie masz w kuchni. A nawet jeśli będziesz zmuszona coś dokupić, to gęsta i  sycąca zupa soczewicowa z przeprawą curry nie zrujnuje Twojego budżetu. Ta bezmięsna szybka zupa z soczewicy jest zarazem bardzo zdrowa.

Przepis na zupę z soczewicy z curry i pomidorami pochodzi z kultowej książki Yotam Ottolenghi Prosto, ale zwiększyłam ilość soczewicy ze 150 do 200 g. Chociaż kuchnia Bliskiego Wschodu i Indii jest mi bardzo bliska, to tym razem autor mnie zaskoczył sugestią aby do zupy soczewicowej z curry dodać także łodygi kolendry. Pomysł świetny, bo smakują tak samo jak liście, a wyglądem przypominają szczypiorek. No i nic się nie zmarnuje. 

zupa-z-soczewicy-z-curry
Najprostsza zupa z  soczewicy z pomidorami, curry i imbirem. Przepis z książki Ottolenghi Prosto.
 

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i curry 

składniki na 3 - 4 porcje

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka średnio ostrego curry w proszku,
  • pół łyżeczki chili w płatkach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 cm kawałek imbiru - około 30 g,
  • 200 g czerwonej soczewicy, to mniej więcej 1 czubata szklanka soczewicy,
  • 1 puszka krojonych pomidorów, żółtych lub czerwonych,
  • natka i łodygi kolendry,
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku.

zupa-z-soczewicy-z-curry

Zupa z soczewicy z curry przepis

1. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą  i odsącz na sitku. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj nożem lub w rozdrabniaczu.

zupa-z-soczewicy-z-curry

2. Wlej olej do średniego rondla i rozgrzej na dość dużym ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 8 minut, często mieszając, aż zmięknie i się zrumieni. Dodaj curry w proszku, płatki chili, czosnek i imbir. Smaż 2 minuty przez cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy. Właśnie dlatego trzeba cały czas mieszać. 

3. Wsyp soczewicę i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pomidory, posiekane łodygi kolendry, około 1 litr wody i mleko kokosowe (kilka łyżek mleczka kokosowego może odłożyć do dekoracji).

3. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz płomień i gotuj około 25 minut, aż soczewica będzie miękka. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej około 100-150 ml wody.

Zupę z soczewicy z curry możesz zmiksować (my tak robimy), ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posyp zupę natką kolendry i ewentualnie płatkami chili. 

zupa-z-soczewicy-z-curry
 

Co to jest Tefal Eco Respect

Jak pewnie zauważyłaś na zdjęciach pojawiły się urządzenia marki Tefal z serii Eco Respect. To nowa, przyjazna dla środowiska, linia produktów wykona z materiałów pochodzących z recyclingu. W serii znajdziesz nie tylko widoczne na zdjęciach rozdrabniacz i blender ręczny, blender kielichowy, ale też patelnie i wok. Ciekawostką wśród nowości firmy, ale już z innej serii, jest odkurzacz bezprzewodowy XForce Flex Aqua - jeden z najmocniejszych na rynku odkurzaczy z funkcją sprzątania na mokro.

Sprzedawany już także w Polsce rozdrabniacz Tefal Eco Respect jest produkowany we Francji,  a jego części zamienne są dostępne przez 10 lat. Jak zapewnia producent  "po okresie użytkowania, aż 93% produktu można poddać recyklingowi, chroniąc planetę" . Produkty Eco Respect  sprawdzą się w każdej kuchni. Zajmują niewiele miejsca, są starannie wykonane, funkcjonalne i proste w obsłudze.

zupa-z-soczewicy-z-curry

Przepis na zupę z soczewicy - prosto z książki "Ottolenghi. Prosto"

Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami i curry pochodzi z książki "Prosto" Yotama Ottolenghi. W mojej opinii, to jedna z najlepszych pozycji w dorobku tego autora i zarazem jedna z moich ulubionych książek kucharskich. Tytuł książki - "Ottolenghi. Prosto" doskonale odzwierciedla dobór 140 przepisów, z którymi nawet początkująca pani / pan domu nie będzie miał problemów.  Jak pisze wydawca:

Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada – czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora 

Warto zaznaczyć, że anglojęzyczne wydanie „Ottolenghi SIMPLE” uzyskało tytuł najlepszej książki kulinarnej w konkursie National Book Awards.

Chociaż  ta książka ukazała się 3 lat temu, to mam nadzieję, że uda się Wam ją zdobyć. To nie tylko skarbnica inspirujących przepisów, ale też pokaźna porcja wiedzy, która przyda się każdemu.  Pięknie wydana nakładem Wydawnictwa Filo, będzie również świetnym prezentem, nie tylko pod choinkę. 

Spodobał Ci się przepis na zupę z soczewicy z curry ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Do stylizacji zdjęć korzystałam m.in. z produktów firm: Tefal, Wydawnictwo Filo i TureckiSklep.pl 

zupa-z-soczewicy-z-curry
Zupa z soczewicy z curry.

Komentarze

  1. Zupa z soczewicy bardzo dobrze rozgrzewa i syci. Na zimną porę roku jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupy z soczewicą. Chętnie przygotują dla rodzinki na ten weekend. Zdjęcia cudne jak zawsze:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: