11/08/2019

Szybka zupa z soczewicy

Szybka zupa z soczewicy

- obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych


Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania jest tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale z mięsem z rosołu to już mistrzostwo świata. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni. Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo lubimy. 

Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami i kurczakiem przygotował Karol Okrasa. Z braku czasu przepis nieco zmodyfikowałam i zastąpiłam suszoną soczewicę, soczewicą z puszki. Po prostu byliśmy głodni i szkoda mi było czasu na gotowanie soczewicy. W ten sposób, po 30 minutach mieliśmy na stole gorący, pożywny i bardzo smaczny obiad.

Szybka-zupa-z-soczewicy
 Szybka zupa z soczewicy - Cztery Fajery

Szybka zupa z soczewicy

 dla 3-4 osób
  • 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g) lub 200 g suchej soczewicy
  • 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów czerwonych lub żółtych (400g)  lub passaty pomidorowej (około 750 ml)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, ale można go zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub mielonego chili
  • pieprz i sól do smaku 
  • natka pietruszki lub kolendry
  • opcjonalnie kleks z jogurtu albo śmietany

Szybka zupa z soczewicy przepis

1. Cebule i czosnek pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach, a imbir drobniutko posiekałam.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, dodałam cebulę i smażyłam około 4 minut, aż zrobiła się szklista. Dodałam posiekany czosnek i starty imbir i smażyłam około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Doprawiłam mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Wlałam bulion, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

4. Mięso z rosołu pokroiłam na cienkie paski i podsmażyłam na patelni. Przed podaniem dodałam do zupy. Jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w diecie, to możesz pominąć podsmażanie mięsa z rosołu.

Zupa z soczewicy z wolnowaru

1. Cebulę, imbir i czosnek drobno posiekaj, marchewkę pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż około 4 minut, aż zrobi się szklista. Dodaj posiekany czosnek i  imbir i smaż około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Dopraw mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Przełóż wszystko do misy wolnowaru. Wlej bulion, dodaj soczewicę i pomidory. Utaw czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja low 8-10 godzin
  • opcja High 4-6 godzin

 4. Po ugotowaniu zmiksuj zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

5. Mięso z rosołu lub filety pokrój na cienkie paski i mocno podsmaż na patelni. Przed podaniem dodaj do zupy. Możesz pominąć podsmażanie mięsa z rosołu, jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w diecie.

Szybka-zupa-z-soczewicy
Szybka zupa z soczewicy

11 komentarzy:

  1. Lubie szybkie zupy, choć tutaj wydaje mi się nieco bardziej skomplikowana i czasochłonna niż jest opisane. Może to tylko takie wrażenie, w końcu zupa najlepsza "po rosole" niż "po wodzie" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie tej zupy zajmuje mi dokładnie 30 minut z zegarkiem w ręku. Smażenie przypraw - czyli przygotowanie tzw. tadki zajmuje około 15 minut, choć pozornie wygląda to dość skomplikowane

      Usuń
  2. Zapisuję sobie ten przepis, naprawdę wygląda na prosty i szybki :-) Sprawdzę też ten drugi podlinkowany we wstępie. Nie wpadłabym na pomysł połączenia mleczka kokosowego (które uwielbiam!) z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe i soczewica to częste i bardzo smaczne połączenie w kuchni indyjskiej :)

      Usuń
  3. Idealna zupa na jesień. Dzisiaj gotowałam podobną. Jest naprawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią skorzystam z przepisu! Zupka jako forma jesiennego obiadu, mniam! <3
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurde...Ale fajna propozycja 😍 ja się czasem głowię, co zrobić, jak zostanie mi rosół 🤔 a tu proszę...Super 👍

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis