11/08/2019

Szybka zupa z soczewicy

Szybka zupa z soczewicy

- obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych


Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania i tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale oczywiście możecie je dodać. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni.
Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo lubimy.

Szybka-zupa-z-soczewicy
 Szybka zupa z soczewicy - Cztery Fajery

Soczewica zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Ma także sporo potasu i żelaza, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Z kolei znajdujący się w niej kwas foliowy jest wskazany dla kobiet w ciąży. Soczewica jest również ważnym źródłem wapnia i fosforu wzmacniających układ kostny, dlatego zupa z soczewicą polecana jest dla dzieci i osób starszych.
Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania, gotuje się bardzo szybko - około 15-20 minut w nieosolonej wodzie. Sól dodaje się dopiero na 1-2 minuty przed końcem gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica może pozostać twarda.

Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami i kurczakiem przygotował, doskonale Wam znany, Karol Okrasa podczas warsztatów kulinarnych z Lidl Polska. Można go znaleźć w książce Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Z braku czasu przepis nieco zmodyfikowałam i zastąpiłam suszoną soczewicę, soczewicą z puszki. Po prostu byliśmy głodni i szkoda mi było czasu na gotowanie soczewicy. W ten sposób, po 30 minutach mieliśmy na stole gorący, pożywny i bardzo smaczny obiad.

Szybka zupa z soczewicy - składniki 

 dla 3-4 osób
  • 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g) lub 200 g suchej soczewicy
  • 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)  lub passaty pomidorowej (około 750 ml)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, ale można go zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub mielonego chili
  • pieprz i sól do smaku 
  • natka pietruszki lub kolendry
  • opcjonalnie kleks z jogurtu albo śmietany

Szybka zupa z soczewicy - przepis

Cebule i czosnek pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach, a imbir drobniutko posiekałam.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, dodałam cebulę i smażyłam około 4 minut, aż zrobiła się szklista. Dodałam posiekany czosnek i starty imbir i smażyłam około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Doprawiłam mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Wlałam wodę, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

Szybka-zupa-z-soczewicy
Szybka zupa z soczewicy

5 komentarzy:

  1. Lubie szybkie zupy, choć tutaj wydaje mi się nieco bardziej skomplikowana i czasochłonna niż jest opisane. Może to tylko takie wrażenie, w końcu zupa najlepsza "po rosole" niż "po wodzie" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie tej zupy zajmuje mi dokładnie 30 minut z zegarkiem w ręku. Smażenie przypraw - czyli przygotowanie tzw. tadki zajmuje około 15 minut, choć pozornie wygląda to dość skomplikowane

      Usuń
  2. Zapisuję sobie ten przepis, naprawdę wygląda na prosty i szybki :-) Sprawdzę też ten drugi podlinkowany we wstępie. Nie wpadłabym na pomysł połączenia mleczka kokosowego (które uwielbiam!) z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe i soczewica to częste i bardzo smaczne połączenie w kuchni indyjskiej :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis