11/06/2019

Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy 

- przepis na turecki dżem pigwowy 


Konfitura z pigwy z dodatkiem gruszek smakuje obłędnie. Bardzo aromatyczna, z wyraźną miodową nutą pasuje do kanapek, deserów i jako dodatek do deski serów. Można nią przekładać ciasta i stosować jako nadzienie do słodkich wypieków. Jest przy tym bardzo prosta do zrobienia, a dzieci wprost uwielbiają naleśniki z konfiturą z pigwy.

Bardzo lubię przetwory z pigwy i bardzo mi zależało, żeby przygotować w tym roku duży zapas, ale zdobycie większej ilości pigwy okazuje się dość trudne. Co prawda pigwę obiecał mi Kamil K., ale na obietnicy się skończyło. Kilka razy udało mi się upolować owoce pigwy w Lidlu. Przygotowuję więc po kilka, czasami kilkanaście słoiczków z każdego rodzaju.

Konfitura-z-pigwy
 Konfitura z pigwy - przepis Cztery Fajery

Przepis na konfiturę z pigwy nawiązuje do tradycyjnych tureckich receptur na dżem z pigwy czyli ayva reçeli. Z tureckich przepisów zaczerpnęłam pomysł na to, żeby dodać goździki i cynamon. I był to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Zresztą nie ma się co dziwić - Turcja zajmuje pierwsze miejsce na świecie w produkcji pigwy. Dodatek gruszek to już mój autorski patent.

 Konfitura z pigwy - składniki

  • 1,5 kg pigwy
  • od 700 do  900 g cukru, w zależności od tego jak słodkie przetwory z pigwy lubicie
  • 1 laska cynamonu, około 5 cm długości
  • 3-6 goździków
  • sok z jednej pomarańczy lub cytryny
  • pół szklanki wody
  • opcjonalnie 700 g gruszek

Konfitura z pigwy - przepis

Pigwę i gruszki dokładnie umyłam, starłam meszek, który pokrywa pigwę, pokroiłam owoce na ćwiartki i usunęłam gniazda nasienne. Oczyszczoną pigwę pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do płaskiego rondla z grubym dnem.
Dodałam cukier, sok z pomarańczy, wodę, cynamon i goździki. Gotowałam na niewielkim ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodałam pokrojone na malutkie kawałeczki gruszki i gotowałam do chwili kiedy konfitura nabrała odpowiedniej konsystencji, a owoce zrobiły się szkliste. Zajęło to kolejne 50 minut, ale ten czas może się różnić w zależności od tego, jak gęste konfitury lubicie. Pod koniec smażenia trzeba konfiturę dość często mieszać, aby się nie przypaliła. W czasie gotowania konfitura pigwowa nabrała pięknej bursztynowej barwy. Im dłużej będziecie smażyć konfiturę, tym ciemniejszy będzie miała kolor.
Przed przełożeniem do słoików wyjęłam goździki i cynamon. Gorącą konfiturę przełożyłam do czystych, wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem.

Konfitura-z-pigwy
Konfitura z pigwy

4 komentarze:

  1. Pigwy nie zdobędę w USA, jest wszystko z całego świata, ale o pigwie nie słyszeli:) To nic, buszuję od dawna po Twoim blogu i czerpię garściami. Może to dobry powód żeby przy okazji podziękować za niezwykłe mieszanki przypraw, uwielbiam tandoori.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety w tym roku zepsułam - chciałam zrobić marmoladę, a ta pigwa wyszła....taka sobie. Może za rok- mamy pigwowiec w ogrodzie, zwykle zbieramy po kilka skrzynek pigwy, zatem trzeba to przetwarzać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem ostatnio konfiturę i przyznaję, że wydawało mi się to zadanie prostsze. Nie byłbym w stanie prowadzić bloga kulinarnego. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecę przepis mamie, lubi robić przetwory.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis