Krem orzechowo daktylowy

Krem orzechowo daktylowy

- domowa nutella orzechowo-daktylowa


Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na gładką pastę wszystkich składników, to nie jest jakaś wielki problem. Ważny jest natomiast dobór dobrej jakości produktów - zwłaszcza słodkich, dojrzałych daktyli i kakao.

Krem orzechowo-daktylowy z tego przepisu nie zawiera cukru ani czekolady. Śmiało można powiedzieć, że to dietetyczna nutella.
Domowa nutella orzechowo-daktylowa opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku.

Krem orzechowo-daktylowy uwielbiają dzieci, a przy okazji zapewnicie swoim pociechom porcję naprawdę zdrowej energii oraz witamin (A, C, K i z grupy B), minerałów (potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń) i błonnika.

Krem-orzechowo-daktylowy

Krem orzechowo daktylowy skład

  • 100 g orzechów laskowych - waga po otarciu ze skórek
  • 100 g daktyli bez pestek
  • woda w której moczyły się daktyle (można zastąpić mlekiem roślinnym lub krowim)
  • 2 lub 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • opcjonalnie duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta soli

Krem orzechowo daktylowy przepis

Dzień wcześniej daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na całą noc.
Następnego dnia piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Uprażone orzechy wysypać na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać o siebie, aby pozbyć się skórek. Nie wszystkie uda się w ten sposób wyeliminować, niewielka ilość może pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową.
Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować). Daktyle, kakao i szczyptę soli dodać do orzechów i miksować na najwyższych obrotach blendera do chwili uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę w której moczyły się daktyle, aż krem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję.
Przygotowany krem przełożyć do czystego słoika i odstawić do lodówki.W ciągu kilku godzin krem zgęstnieje.

Krem-orzechowo-daktylowy
Krem orzechowo daktylowy

Komentarze

  1. Bardzo lubię taki domowy krem czekoladowy ! Muszę zrobić taką wersję z daktylami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pomysły uwielbiamy! :) Z jednej strony to zdrowsza alternatywa dla zwykłych słodyczy, z drugiej jednak daje mnóstwo przyjemności, a przecież właśnie jesienią przydaje nam się wszystko to, co poprawia nasz nastrój! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w takim razie uda się zorganizować warsztaty z czekoladą w roli głównej ?

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: