11/04/2019

Krem orzechowo daktylowy

Krem orzechowo daktylowy

- domowa nutella orzechowo-daktylowa


Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na gładką pastę wszystkich składników, to nie jest jakaś wielki problem. Ważny jest natomiast dobór dobrej jakości produktów - zwłaszcza słodkich, dojrzałych daktyli i kakao.

Krem orzechowo-daktylowy z tego przepisu nie zawiera cukru ani czekolady. Śmiało można powiedzieć, że to dietetyczna nutella.
Domowa nutella orzechowo-daktylowa opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku.

Krem orzechowo-daktylowy uwielbiają dzieci, a przy okazji zapewnicie swoim pociechom porcję naprawdę zdrowej energii oraz witamin (A, C, K i z grupy B), minerałów (potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń) i błonnika.

Krem-orzechowo-daktylowy

Krem orzechowo daktylowy - skład

  • 100 g orzechów laskowych - waga po otarciu ze skórek
  • 100 g daktyli bez pestek
  • woda w której moczyły się daktyle (można zastąpić mlekiem roślinnym lub krowim)
  • 2 lub 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • opcjonalnie duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta soli

Krem orzechowo daktylowy - przepis

Dzień wcześniej daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na całą noc.
Następnego dnia piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Uprażone orzechy wysypać na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać o siebie, aby pozbyć się skórek. Nie wszystkie uda się w ten sposób wyeliminować, niewielka ilość może pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową.
Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować). Daktyle, kakao i szczyptę soli dodać do orzechów i miksować na najwyższych obrotach blendera do chwili uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę w której moczyły się daktyle, aż krem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję.
Przygotowany krem przełożyć do czystego słoika i odstawić do lodówki.W ciągu kilku godzin krem zgęstnieje.

Krem-orzechowo-daktylowy
Krem orzechowo daktylowy

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis