Ramen - zupa szczęścia i miłości

Ramen - zupa szczęścia i miłości

- kultowa japońska zupa


Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla mnie bardzo pracowite dni. Z jednej strony, niezwykle interesująca, pełna cennych wskazówek lektura, z drugiej wykorzystywanie świeżo nabytej wiedzy w praktyce. Tylko w minionym tygodniu powstały w naszej kuchni trzy różne rameny. Jeden z nich widzicie na zdjęciu poniżej, a już niebawem na blogu pojawi się przepis.

Ramen-zupa-szczescia-i-milosci
Ramen - zupa szczęścia i miłości - Cztery Fajery

Książka Tove Nilsson to pełen praktycznych porad zbiór przepisów na jedno z najsłynniejszych dalekowschodnich dań. Ale nie tylko. Autorka nie zapomniała też, o tych czytelnikach, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ramenem. Dużym ułatwieniem jest zastosowanie w przepisach bazowych podwójnego systemu miar - mamy wiec podane np. 10 alg kombu, ale też ich wagę w gramach.
W książce Ramen - zupa szczęścia i miłości znajdziemy m.in. informacje o podstawowych produktach, które mogą okazać się niezbędne do przygotowania ramenu, obszerny fragment poświęcony prawidłowemu przyrządzaniu bulionów, w tym słynnych na całym świecie dashi i tonkotsu, oraz nie mniej istotne receptury na esencje smakowe jak syczuańska pasta z chili czy mayu - olej z palonym czosnkiem.

Ramen-zupa-szczescia-i-milosci

Miłym zaskoczeniem były dla mnie przepisy na makarony -  ramen, udon i soba oraz sos ponzu. Dotychczas wykorzystywałam do ramenu przyprawy i makarony kupione w sklepach internetowych, niebawem spróbuję przygotować je samodzielnie.
Całość uzupełniają przepisy na przekąski czyli "małe dania", pierożki gyoza z rozmaitymi farszami, przygotowywane z kapusty okonomiyaki, dania z makaronem w roli głównej oraz marynowane warzywa, grzyby i owoce.

Bardzo lubię ramen, ale nie mogłabym o sobie  powiedzieć, że jestem znawcą kuchni krajów Dalekiego Wschodu, znacznie lepiej znam przepisy i tradycje kulinarne krajów Zatoki Perskiej i Półwyspu Indyjskiego. Ramen Zupa szczęścia i miłości, okazał się więc dla mnie kopalnią wiedzy, także o zupełnie mi nie znanych potrawach. Napisana przystępnym językiem, pięknie wydana i bogato ilustrowana książka to nie tylko obowiązkowe must have w każdej kulinarnej biblioteczce, ale też doskonały prezent pod choinkę.

Ramen-zupa-szczescia-i-milosci
Tytuł: Ramen. Zupa szczęścia i miłości
Autor: Tove Nilsson
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 22 październik 2019
Liczna stron: 152
Twarda oprawa











Ramen - zupa szczęścia i miłości

Komentarze

  1. Nigdy nie miałam okazji zrobić sama ramenu - boję się? Możliwe. Chciałabym w końcu się przemóc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też przez długi czas się bałam ramenów. Teraz robię średnio 3 w miesiącu. Ogromnym ułatwieniem jest wolnowar - wrzucam składniki do misy, ustawiam czas i nie muszę niczego nadzorować

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: