TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty 

Ukraiński przepis na fuczki bieszczadzkie. 

Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej popularne w Bieszczadach. Proste placki z kapusty kiszonej i ciasta naleśnikowego są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczych. Fuczki to zarazem doskonały pomysł na szybki i tani obiad, bo zrobisz je błyskawicznie, ale zjesz jeszcze szybciej. Placki z kiszonej kapusty smaży się na patelni, tak samo, jak inne placki warzywne albo syrniki - rosyjskie placki z serem. Najczęściej podawane są ze śmietaną albo sosem. Przepis na placki z kiszonej kapusty pochodzi z książki O!Ukraina Weroniki Marczuk. Jak napisała, pochodząca z Ukrainy, autorka, to "najszybciej pożyczany i adaptowany przepis w Polsce". Ja również wprowadziłam drobne zmiany  i przystosowałam przepis na fuczki do naszych smaków. Warto zaznaczyć, że placuszki z kiszonej kapusty to potrawa należąca do klasyki kuchni ukraińskiej.

Przepis na placki z kiszonej kapusty czyli fuczki jest bardzo prosty. Wystarczy posiekać kiszoną kapustę i cebulę, wymieszać je z ciastem naleśnikowym i usmażyć. 

placki-z-kiszonej-kapusty
Bieszczadzkie fuczki z kiszonej kapusty są popularnym daniem kuchni ukraińskiej i polskiej.

Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki

moja szklanka ma 250 ml pojemności.

  • 300 g kapusty kiszonej 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko, ale możesz pominąć,
  • 210-250 ml wody, ale możesz zastąpić mlekiem,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia
  • po około pół płaskiej łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu, 
  • kmin rzymski do smaku (można go kupić w Internecie np. w Kuchniach Świata),
  • natka pietruszki i śmietana do podania 

Placki z kiszonej kapusty przepis

1. Kapustę odciśnij lekko z nadmiaru soku i posiekaj. .

2. Cebulę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. 

3. W misce wymieszaj widelcem lub zmiksuj mąkę z jajkiem i wodą lub mlekiem, żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki. Jeśli ciasto na placuszki z kiszoną kapustą jest zbyt gęste, to dodaj więcej wody.

4. Do miski z ciastem dodaj kapustę, cebulę, kmin rzymski albo kminek, sól, pieprz i wymieszaj.

5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj niewielkie placki, wyrównaj na całej powierzchni i smaż z każdej strony do zarumienienia. Zajmuje to średnio około 2-3 minut.

6. Podawaj ze śmietaną i zieleniną albo z sosem np. grzybowym lub jako dodatek do mięsa.

Uwaga: pokrojoną kapustę kiszoną możesz wcześniej podgotować przez około pół godziny w wodzie z odrobiną soli, a następnie odcisnąć i pozostawić do wystudzenia. Dzięki temu placuszki z kiszonej kapusty są bardziej miękkie, ale też mniej wyraziste w smaku. Ja zazwyczaj tego nie robię, ale wybór należy do ciebie

Fuczki co to jest

Fuczki to tradycyjne bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego, popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i ukraińskiej. Kojarzone są głownie z Łemkami i Bojkami, zamieszkującymi Beskid Niski i Bieszczady do 1939 roku. Trudne warunki sprawiały, że na przednówku wielu rodzinom często zaglądał w oczy głód. Kuchnia tego regionu jest więc prosta, oparta na tanich produktach, często postna. Przygotowane z łatwo dostępnych składników fuczki są dobrym pomysłem na smaczny i tani obiad. Najczęściej podawane są ze śmietaną lub sosem grzybowym jako samodzielne danie, ale  możesz je także potraktować jako dodatek do gulaszu.

Placuszki z kiszonej kapusty możesz przygotować z surowej lub podgotowanej kiszonej kapusty. Obie wersje są bardzo dobre, jednak fuczki z surowej kiszonej kapusty są, moim zdaniem, bardziej wyraziste w smaku.

placki-z-kiszonej-kapusty

O! Ukraina- Weronika Marczuk

Przepis na ukraińskie fuczki czyli placki z kiszonej kapusty pochodzi z niedawno wydanej książki Weroniki Marczuk - O!Ukraina.  Urodzona w Kijowie i mieszkająca w Polsce od ponad ćwierćwiecza Weronika Marczuk jest Ci zapewne dobrze znana ze świata mediów.  Tym razem wcieliła się w rolę przewodniczki po swojej ojczyźnie. Z dużą dawką humoru, poprzez smakowite przepisy, opowieści i rozmowy ze znanymi osobistościami z Polski i Ukrainy, autorka pokazuje swój kraj, takim, jakim jest w rzeczywistości.  Dowiesz się m.in. co to jest "surżyk" i instytucja kumów oraz  co Czesław Mozil, którego ojciec pochodzi ze Lwowa, sądzi o ukraińskiej kuchni.

Książka O!Ukraina to także możliwość poznania oryginalnych przepisów kulinarnych naszych sąsiadów. Nie mogło więc w niej zabraknąć zielonego ukraińskiego barszczu, kotletów po kijowsku czy wspomnianych wyżej placków z kiszonej kapusty nazywanych fuczkami. Proste przepisy na tradycyjne i okolicznościowe potrawy, dania wegetariańskie i słodycze pozwalają rozsmakować się w Ukrainie. 

O!Ukraina Weroniki Marczuk to zarazem doskonała książka na prezent. Pięknie albumowe wydanie w twardej oprawie na spirali zamiast szycia czynią z niej pozycję wyjątkową, która przetrwa najbardziej intensywne użytkowanie. 

Spodobał Ci się przepis na placki z kiszonej kapusty ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

placki-z-kiszonej-kapusty

 Placki z kiszonej kapusty.

Komentarze

  1. Pyszne placki. Jadamy je chętnie będąc na Roztoczu czy w Beskidzie Niskim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w beczce jeszcze trochę kiszonej kapusty, może w końcu usmażę te placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kuchnię ukraińską i znam ją doskonale, bo moja babcia była Ukrainką . Chętnie zaznajomię się z książką. Zapowiada się ciekawie🤗

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki, nie wiedzialam, ze mozna je zrobic takze z kiszonej kapusty, sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takich placków i jestem ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja przepysznie, ale narobilas mi smaku, chyba wiem, co przygotuje na obiad. Dzieki za inspiracje. Pozdrawiam serdecznie Beata Redzimska

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię fuczki. To też jeden z przysmaków łemkowskiej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają wspaniale! Od dłuższego czasu się do nich zabieram, a przecież zima to idealny czas na pyszności z kiszonek :) na pewno w końcu skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych