1/04/2021

Syrniki - rosyjskie placki z serem

Syrniki - rosyjskie placki z serem

prosty przepis na tradycyjne rosyjskie placuszki twarogowe.

Syrniki - rosyjskie placki z serem znane też jako twarożniki to małe pulchne placuszki ze zmielonego twarogu, mąki, jajek i cukru. Prosty przepis na syrniki i ich wyśmienity smak sprawiają, że te placki serowe są bardzo popularne w naszej części Europy, m.in. na Ukrainie, Litwie, Łotwie, Białorusi. Placuszki z sera możesz podać na śniadanie lub deser, podobnie jak racuchy na maślance i placki jogurtowe z jabłkami.  Syrniki podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem. 

Przepis na syrniki zaczerpnęłam z niezrównanej książki Mamuszka Olji Hercules, a zdjęcia zrobiłł Michael. Dodałam do sera cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było, ale uważam, że dzięki temu placuszki z twarogu są jeszcze lepsze. Jestem pewna, że ten przepis Ci się spodoba i rosyjskie placki serowe na stałe wejdą do Twojego kulinarnego repertuaru. 

syrniki---rosyjskie-placki-z-serem
Rosyjskie placki z sera znane są pod nazwą syrniki lub twarożniki.
 

Syrniki - rosyjskie placki z serem

proporcje na 7-9 małych placuszków

  • 250 g mielonego twarogu w kostce, ale możesz użyć też sera "Mój ulubiony" z OSM Wieluń, inne sery z wiaderka się nie sprawdzają.
  • 1 czubata łyżka drobnego cukru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko, dokładnie roztrzepane
  • około 50-80 g mąki pszennej lub kaszy manny
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • miód do polania syrników lub cukier puder

Syrniki przepis na rosyjskie placki z serem

1. W misce starannie wymieszaj ser z jajkiem, cukrem waniliowym solą i cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, ale tylko tyle aby powstało jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto. Im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze syrniki.

2. Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości około 1,5 do 2 cm i obtocz je w mące.

3. Na patelni rozgrzej olej i zrumień syrniki z obu stron, średnio po 2 minuty z każdej strony. Ostrożnie odwracaj placuszki na drugą stronę, ponieważ łatwo się rozpadają. Możesz je też usmażyć na patelni do pancakes. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

syrniki---rosyjskie-placki-z-serem
Syrniki - rosyjskie placki z serem


5 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię. Siegam po placuszki przez ekran....

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie miałam okazji ich jeść. Fajna propozycja. Nawet mam w domu łakomczuchy, którym na pewno posmakują ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Tobie wielokrotnie, to najlepsze setowe placuszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście miało być „ robię wielokrotnie, to najlepsze serowe placuszki”. Złośliwość internetu.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis