Syrniki - rosyjskie placki z serem
Syrniki - rosyjskie placki z serem 
  prosty przepis na tradycyjne rosyjskie placuszki twarogowe. 
  Syrniki - rosyjskie placki z serem znane też jako twarożniki to małe pulchne
  placuszki ze zmielonego twarogu, mąki, jajek i cukru. Prosty przepis na
  syrniki i ich wyśmienity smak sprawiają, że te placki serowe są bardzo
  popularne w naszej części Europy, m.in. na Ukrainie, Litwie, Łotwie,
  Białorusi. Placuszki z sera możesz podać na śniadanie lub deser, podobnie jak
  racuchy na maślance
  i
  placki jogurtowe z jabłkami.  Syrniki podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem. 
  
Przepis na syrniki zaczerpnęłam z niezrównanej książki Mamuszka Olji Hercules, a zdjęcia zrobiłł Michael. Dodałam do sera cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było, ale uważam, że dzięki temu placuszki z twarogu są jeszcze lepsze. Jestem pewna, że ten przepis Ci się spodoba i rosyjskie placki serowe na stałe wejdą do Twojego kulinarnego repertuaru.
Rosyjskie placki z sera znane są pod nazwą syrniki lub twarożniki.Syrniki - rosyjskie placki z serem
proporcje na 7-9 małych placuszków
- 
    250 g mielonego twarogu w kostce, ale możesz użyć też sera "Mój ulubiony" z
    OSM Wieluń, inne sery z wiaderka się nie sprawdzają.
 - 1 czubata łyżka drobnego cukru
 - opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego 
 - 1 jajko, dokładnie roztrzepane
 - około 50-80 g mąki pszennej lub kaszy manny
 - olej do smażenia
 - szczypta soli
 - miód do polania syrników lub cukier puder
 
  Syrniki przepis na rosyjskie placki z serem 
  1. W misce starannie wymieszaj ser z jajkiem, cukrem waniliowym solą i cukrem.
  Stopniowo dodawaj mąkę, ale tylko tyle aby powstało jednolite, miękkie i lekko
  kleiste ciasto. Im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze syrniki. 
2. Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości około 1,5 do 2 cm i obtocz je w mące.
3. Na patelni rozgrzej olej i zrumień syrniki z obu stron, średnio po 2 minuty z każdej strony. Ostrożnie odwracaj placuszki na drugą stronę, ponieważ łatwo się rozpadają. Możesz je też usmażyć na patelni do pancakes. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Syrniki - rosyjskie placki z seremSpodobał Ci się przepis syrniki - rosyjskie placki z twarogu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz.Podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi, udostępnij go na Facebooku albo Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.


Bardzo je lubię. Siegam po placuszki przez ekran....
OdpowiedzUsuńChyba nie miałam okazji ich jeść. Fajna propozycja. Nawet mam w domu łakomczuchy, którym na pewno posmakują ☺️
OdpowiedzUsuńTobie wielokrotnie, to najlepsze setowe placuszki.
OdpowiedzUsuńOczywiście miało być „ robię wielokrotnie, to najlepsze serowe placuszki”. Złośliwość internetu.
UsuńWyglądają przepysznie <3!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńDziś robiłam na przekąskę Syrynki. Mnie bardzo smakowało. Jednak osoba, którą poczęstowałam, wyraźnie wyczuła smak surowego ciasta. Robiłam je dokładnie wg przepisu. Smażone 2 min z każdej strony, mąki zabrało 79 gram max. Wymieszane wszystko bardzo dokładnie.
OdpowiedzUsuńSmaż o minutę dłużej, każda patelnia smaży inaczej
UsuńDziękuję za sugestię. Będę jeszcze próbować 🙂😋
Usuń