Syrniki - rosyjskie placki z serem

Syrniki - rosyjskie placki z serem

prosty przepis na tradycyjne rosyjskie placuszki twarogowe.

Syrniki - rosyjskie placki z serem znane też jako twarożniki to małe pulchne placuszki ze zmielonego twarogu, mąki, jajek i cukru. Prosty przepis na syrniki i ich wyśmienity smak sprawiają, że te placki serowe są bardzo popularne w naszej części Europy, m.in. na Ukrainie, Litwie, Łotwie, Białorusi. Placuszki z sera możesz podać na śniadanie lub deser, podobnie jak racuchy na maślance i placki jogurtowe z jabłkami.  Syrniki podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem. 

Przepis na syrniki zaczerpnęłam z niezrównanej książki Mamuszka Olji Hercules, a zdjęcia zrobiłł Michael. Dodałam do sera cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było, ale uważam, że dzięki temu placuszki z twarogu są jeszcze lepsze. Jestem pewna, że ten przepis Ci się spodoba i rosyjskie placki serowe na stałe wejdą do Twojego kulinarnego repertuaru. 

syrniki---rosyjskie-placki-z-serem
Rosyjskie placki z sera znane są pod nazwą syrniki lub twarożniki.
 

Syrniki - rosyjskie placki z serem

proporcje na 7-9 małych placuszków

  • 250 g mielonego twarogu w kostce, ale możesz użyć też sera "Mój ulubiony" z OSM Wieluń, inne sery z wiaderka się nie sprawdzają.
  • 1 czubata łyżka drobnego cukru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko, dokładnie roztrzepane
  • około 50-80 g mąki pszennej lub kaszy manny
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • miód do polania syrników lub cukier puder

Syrniki przepis na rosyjskie placki z serem

1. W misce starannie wymieszaj ser z jajkiem, cukrem waniliowym solą i cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, ale tylko tyle aby powstało jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto. Im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze syrniki.

2. Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości około 1,5 do 2 cm i obtocz je w mące.

syrniki---rosyjskie-placki-z-serem

3. Na patelni rozgrzej olej i zrumień syrniki z obu stron, średnio po 2 minuty z każdej strony. Ostrożnie odwracaj placuszki na drugą stronę, ponieważ łatwo się rozpadają. Możesz je też usmażyć na patelni do pancakes. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Spodobał Ci się przepis syrniki - rosyjskie placki z twarogu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. 
Podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi, udostępnij go na Facebooku albo Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

syrniki---rosyjskie-placki-z-serem
Syrniki - rosyjskie placki z serem


Komentarze

  1. Bardzo je lubię. Siegam po placuszki przez ekran....

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie miałam okazji ich jeść. Fajna propozycja. Nawet mam w domu łakomczuchy, którym na pewno posmakują ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Tobie wielokrotnie, to najlepsze setowe placuszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście miało być „ robię wielokrotnie, to najlepsze serowe placuszki”. Złośliwość internetu.

      Usuń
  4. Dziś robiłam na przekąskę Syrynki. Mnie bardzo smakowało. Jednak osoba, którą poczęstowałam, wyraźnie wyczuła smak surowego ciasta. Robiłam je dokładnie wg przepisu. Smażone 2 min z każdej strony, mąki zabrało 79 gram max. Wymieszane wszystko bardzo dokładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaż o minutę dłużej, każda patelnia smaży inaczej

      Usuń
    2. Dziękuję za sugestię. Będę jeszcze próbować 🙂😋

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: