Bengalska przyprawa 5 smaków

Bengalska przyprawa 5 smaków

Przepis na panch phoron

Bengalska przyprawa 5 smaków przepis na Panch Phoron. Bengalska przyprawa 5 smaków ma prosty skład, wystarczy Ci kumin, brązowa gorczyca, kozieradka, czarnuszka (kalonji) i koper włoski. Ta bengalska mieszanka pięciu przypraw stosowana jest zwłaszcza w kuchni wschodnich i północno-wschodnich Indii, na Sri Lance i w Nepalu. Przyprawa pięciu smaków Panch Phoron jest oczywiście jedną z podstawowych mieszanek przypraw stosowanych w kuchni bengalskiej. Przyprawy praży się na suchej patelni lub smaży na oleju albo maśle ghee, aby wydobyć ich  smak. Przyprawa 5 smaków występuje w kuchniach wielu krajów, w Polsce najbardziej znana jest chińska przyprawa 5 smaków (przepis). 

Bengalska przyprawa 5 smaków przepis na Panch Phoron.
 

Bengalska przyprawa 5 smaków 

  • 2 łyżki nasion kuminu 
  • 2 łyżki nasion brązowej gorczycy 
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego tzw. fenkuł 
  • 2 łyżki nasion kalonji lub indyjskiej czarnuszki (ma nieco inny, bardziej orzechowy smak niż polska czarnuszka),
  • 2 łyżeczki nasion kozieradki (tzw. methi) lub mniej do smaku.
  • nie ma tego w przepisie, ale czasami dodaję też 1 łyżeczkę cukru, jeżeli przeznaczam tę przyprawę do marynat i nacierania mięsa.

Panch Phoron bengalska przyprawa 5 smaków przepis

1.  Wsyp wszystkie przyprawy na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając, aż zaczną wydzielać aromat.  Zajmuje to zazwyczaj około 2 minut, uważaj żeby nie przypalić przypraw.   Zdejmij przyprawy z patelni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

2. W oryginalnym przepisie podprażone przyprawy pozostawia się w całości, ale jeśli używam ich do marynat albo nacierania mięsa to preferuję wersję sproszkowaną. Przekładam wówczas uprażone przyprawy do małego blendera i mielę na drobny proszek. Przechowuję w szczelnym słoiczku w ciemnym miejscu. Przyprawa 5 smaków zachowuje aromat nawet przez rok. 

Przygotowując domową przyprawę 5 smaków lub jakąkolwiek inną mieszankę przyprawową najlepiej jest ją posmakować i dostosować proporcje do własnych preferencji. Jeśli uznasz, że któregoś składnika jest zbyt mało, możesz zwiększyć jego ilość.

Udostępnij przepis na bengalską przyprawę 5 smaków.

Spodobał Ci się oryginalny przepis przyprawę 5 smaków bengalską i indyjską ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
bengalska-przyprawa-5-smakow
Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

Bengalska przyprawa 5 smaków do czego

Mieszanka 5 przypraw dodaje wspaniałego aromatu potrawom na bazie mięsa i warzyw, jest świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, ryb oraz zup i innych potraw na bazie soczewicy. Używana jest także jako dodatek do pieczywa, zwłaszcza chlebków naan. Możesz ją stosować do doprawiania curry i warzyw. Zmielona bengalska przyprawa 5 smaków stosowana jest także do przyprawiania  zup i marynat oraz nacierania mięsa przed pieczeniem. Przyprawę należy dodawać w bardzo małej ilości ponieważ ma bardzo intensywny smak i aromat.

Bengalska przyprawa 5 smaków skład

Wszystkie przyprawy wchodzące w skład panch phoron to nasiona. Zazwyczaj panch phoron składa się z nasion kozieradki, nasion czarnuszki, nasion kuminu, nasion gorczycy czarnej i nasion kopru włoskiego w równych częściach. Niektórzy kucharze, i ja również, używają mniejszej ilości nasion kozieradki ze względu na ich lekko gorzkawy smak. Zgodnie z tradycją bengalska mieszanka 5 przypraw nigdy nie powinna być mielona, w Indiach i Bangladeszu jest smażona w maśle ghee lub na oleju albo prażona na sucho na patelni bezpośrednio przed użyciem. Jednak w domowych warunkach, do nacierania mięsa wolę używać zmielonej przyprawy.

W języku bengalskim „panch” oznacza pięć, a „phoron”  hartowanie. Tak więc pięć aromatycznych przypraw praży się na suchej patelni albo smaży na maśle ghee lub oleju, aż zaczną trzeszczeć i uwalniać swój aromat. Ta technika hartowania przypraw  jest również znana jako tadka. Przeczytasz o niej w artykule co to jest tadka indyjska

Artykuł reklamowy powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

bengalska-przyprawa-5-smakow
Bengalska przyprawa 5 smaków.

Komentarze

  1. Pierwsze słyszę! Na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: