Ogórki po koreańsku

Ogórki po koreańsku

Przepis na ogórki z sosem sojowym. 

Ogórki po koreańsku to nic innego jak kimchi z ogórków, rodzaj koreańskiej kiszonki z ogórków, cebuli dymki, czosnku, imbiru i papryki w płatkach. Chrupiące, lekkie i aromatyczne ogórki  z sosem sojowym po koreańsku są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. W Korei przygotowuje się je najczęściej latem m.in. do potraw z grilla, ale świetnie pasują także do każdego pieczonego mięsa, kanapek i burgerów.

ogorki-po-koreansku
Prosty przepis na sałatkę z ogórków do obiadu i kanapek. Ogórki po koreańsku z sosem sojowym.
 

Ogórki po koreańsku

  • 500 g ogórków gruntowych,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki suszonych płatków cebuli albo 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem pokrojone na około 3 cm kawałki, 
  • 1 łyżka płatków koreańskiej czerwonej papryki gochugaru, więcej informacji na temat papryki gochugaru znajdziesz na dole artykułu.
  • 3 cm kawałek imbiru,
  • 500 gramów wody 
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka niejodowanej soli do przetworów,

ogorki-po-koreansku

Ogórki kiszone z sosem sojowym po koreańsku 

1. Umyj ogórki i namocz przez 3 godziny w lodowatej wodzie. Czosnek drobno posiekaj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce.

2. W przegotowanej gorącej wodzie rozpuść sól i odstaw do wystudzenia. Do zimnej solanki dodaj sos sojowy i wymieszaj.

3. Odetnij końcówki i przekrój ogórki wzdłuż na 4 części albo pokrój w plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. 

4. Wymieszaj ogórki z czosnkiem, imbirem, suszoną cebulą. Jeśli nie masz suszonej cebuli to zastąp ją drobno posiekaną cebulą dymką i pokrojonym na około 3 cm grubym szczypiorkiem.

5. Przełóż przyprawione ogórki do słoików i zalej solanką, wszystkie ogórki powinny być zakryte wodą.

6. Pozostaw ogórki na 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki. 

Jeśli spodobał ci się przepis na ogórki po koreańsku, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #czteryfajery.

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde i jędrne

Czasami podczas fermentacji ogórki robią się miękkie. Aby temu zapobiec namocz ogórki przez 2-3 godziny w lodowatej wodzie. Możesz również dodać liście laurowe, liście zielonej herbaty sencha i liście winogron, które zawierają garbniki. 

Co to jest papryka gochugaru

Koreańska papryka gochugaru często nazywana jest koreańskim chili w proszku. Nazwa gochugaru to połączenie dwóch słów gochu - papryczka chili i garu - proszek. Gochugaru jest tradycyjnie wytwarzane z suszonych na słońcu koreańskich czerwonych papryczek chili (zwanych taeyang-cho). Ma intensywny ciemnoczerwony kolor i  złożony smak z pikantnym, słodkim i lekko dymnym akcentem.
Gochugaru jest niezbędnym składnikiem w koreańskiej kuchni. Dodawana jest do zup, gulaszy, kimchi i słynnej sałatki z ogórków. W Polsce można ją kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

ogorki-po-koreansku

Spodobał Ci się przepis na ogórki po koreańsku z sosem sojowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery. 
Ogórki po koreańsku.

Komentarze

  1. Ha wszystko mam i zrobię na pewno:-) Genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetny dodatek nie tylko do grilla, ale też do kanapek :)

      Usuń
  2. Bardzo je lubię i ostatnio jedliśmy do sajgonek. Ogórki do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że wszyscy takie ogórki jedzą i znają, a ja tego przepisu nie znałam.
    Ponieważ składniki bardzo mi odpowiadają, to sobie zrobię i też będę światowa :-)
    Na zdjęciach wyglądają rewelacyjnie!
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię , dzisiaj kolejna porcja wylądowała w słoiku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! A wiesz może też jak zrobić takie w zalewie musztardowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ymmm, wyglądają wspaniale. Zapisałam sobie ten przepis.
    Cenna jest też dla mnie wskazówka na zachowanie jędrności ogórków. Właśnie moje bardzo często robią się miękkie. Teraz wypróbuję sposób z moczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chetnie wyprobuje Twoj przepis, bardzo lubie ogorki, w kazdej postaci. Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie wypróbuję. Mam pytanie :po jakim czasie są najlepsze do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 24 godzinach smakują już tak jak lubimy

      Usuń
    2. Super
      Dziękuję bardzo. Moje się marynuja więc do jutra g. 20, "��

      Usuń
  9. Podróże kulinarne to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam Czy mozna je zagotowac zeby cieszy sie nimi takze zima ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: