5/25/2021

Kimchi z ogórków

Kimchi z ogórków

Prosty przepis na małosolne ogórki po koreańsku. 

Kimchi z ogórków jest najłatwiejszym koreańskim kimchi, jakie możesz zrobić w domu. W oryginale ogórkowe kimchi  nazywa się oi kimchi i jak każda azjatycka sałatka z ogórka z imbirem ma wiele wariantów. Przepis na kimchi z ogórków czyli małosolne ogórki po koreańsku jest bardzo prosty, ale robiąc zakupy pamiętaj, że ogórki do kimchi powinny być jak najświeższe. W sezonie ogórkowym, przygotowuję kimchi z ogórków gruntowych, ale zimą też można je zrobić z dostępnych w sklepach ogórków szklarniowych. 

Koreańskie kimchi z ogórka pasuje do każdego pieczonego lub grillowanego mięsa, a po przygotowaniu możesz je przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Na wszelki wypadek  na końcu przepisu znajdziesz zamienniki poszczególnych składników. 

kimchi-z-ogorkow
Koreańskie kimchi z ogórków możesz podać do pieczonego i grillowanego mięsa. Słowo kimchi oznacza sfermentowane lub ukiszone warzywa.
 

Kimchi z ogórków

  • 4-6 ogórków gruntowych, to około 0,5 kg,
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej,
  • 1 mała marchewka,
  • 2-3 cebule dymki, biała i zielona część lub pęczek grubego szczypiorku
  • pasta do kimchi - wymieszaj wszystkie składniki
    • 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru
    • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    • 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru,
    • ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce,
    • 1 łyżka miodu lub cukru 
    • 1 łyżka sosu rybnego, 
    • opcjonalnie prażone nasiona sezamu.

Przepis na ogórkowe kimchi 

1. Przekrój ogórki wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój  na kawałki o długości około 2 - 3 cm, tak jak pokazałam na zdjęciu poniżej. Marchewkę pokrój na "zapałki" o takiej długości, jak kawałki ogórka. Na taką samą długość pokrój szczypiorek. Jabłko zetrzyj na tarce. 

kimchi-z-ogorkow

2. Przełóż ogórki na sitko, posyp równomiernie solą, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.  

3. Wymieszaj razem składniki na pastę do kimchi - starte jabłko, imbir, czosnek, miód lub cukier, sos rybny i paprykę gochugaru.

3. Umieść ogórki w misce.  Dodaj pastę kimchi i delikatnie wymieszaj. Dodaj marchewkę i szczypiorek i ponownie wymieszaj. Pozostaw kimchi ogórkowe na kilka godzin lub na całą noc w temperaturze pokojowej, a następnie przykryj i wstaw do lodówki.

4. Ogórkowe kimchi jest gotowe do zjedzenia już po 4-5 godzinach, ale najlepiej smakuje schłodzone następnego dnia. Możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. 

Czym zastąpić paprykę gochugaru i inne składniki kimchi 

  • Papryka gochugaru nazywana koreańskim chili tradycyjnie wytwarzana jest z suszonych na słońcu koreańskich czerwonych papryczek zwanych taeyang-cho. Ma intensywny ciemnoczerwony kolor i złożony smak z pikantnym, słodkim i lekko dymnym akcentem. Gochugaru jest niezbędnym składnikiem w koreańskiej kuchni. W Polsce można ją kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W ostateczności możesz ją zastąpić niżej podanymi substytutami, ale pamiętaj, że smak będzie nieco inny.
      • Mielone papryczki chipotle - powstają przez zmielenie wędzonych suszonych papryczek jalapeno i mają podobny do gochugaru wędzony posmak
      • Pieprz kajeński w płatkach - konsystencją przypomina paprykę gochugaru i jest używany w wielu koreańskich potrawach, dzięki czemu uzyskasz podobny smak. 
  • Azjatyckie gruszki lub jabłka w przepisach na kimchi pojawia się dość często, ale kupienie ich w Polsce nie jest łatwe. Moim zdaniem doskonale zastępują je Jabłka Grójeckie takich odmian jak Jonaprince lub Red Delicius, bez problemu kupisz je w większości marketów. Na stronie www.jablkagrojeckie.pl znajdziesz więcej informacji o poszczególnych odmianach. Jabłek Grójeckich nie musisz nawet obierać, wystarczy że dokładnie je umyjesz. Ponadto w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin i przeciwutleniaczy. 
  • Szczypiorek - w Korei do tego kimchi używa się najczęściej szczypiorku czosnkowego, ale z powodzeniem możesz go zastąpić szczypiorkiem z cebuli dymki.
  • Sos rybny - kupisz w większych marketach, możesz go też zastąpić jasnym sosem sojowym.

Przepisy na ogórki

tradycyjne ogórki małosolne

kimchi-z-ogorkow
Kimchi z ogórków. 

8 komentarzy:

  1. Wszystko mam i dziś nastawiam. Pyvhotka☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Zgarniam całą miskę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzialam te ogorki w ostatnia niedziele w ruskim sklepie ,ale szkoda mi bylo wydac 7 dolarow za niecale pol kilo.Postanowilam poszukac w internecie przepisu i sama ja zrobic.Najfajniejsze jest to ,ze przepis sam mnie znalazl.Czyz zycie nie jest cudowne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ogórki po koreańsku ale nie w taki sposób. Muszę wykorzystać ten patent.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba najlepsza forma wykorzystania ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zagłębić się w przepis i chyba zrobię. Chodzę mi cały czas po głowie...

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis