7/08/2020

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

chrupiące ogórki w słoikach


Ogórki kiszone na zimę to sprawdzony przepis mojej babci, z którego korzystam od wielu lat. Pasują niemal do wszystkiego - do sałatek, kanapek i do obiadu. W sezonie pewnie robisz ogórki małosolne na bieżąco, ale warto też przygotować na zimę ogórki kiszone w słoikach.  Ten przepis zwiera jedynie 5 składników i jest bardzo prosty.
Chrupiące ogórki kiszone to polski klasyk, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a jak wiadomo domowe są najsmaczniejsze. Jeśli lubisz przetwory z ogórków, koniecznie sprawdź też nasz ulubiony przepis na ogórki z curry

Ogórki do przetworów kupuj ze sprawdzonego źródła. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą przenawożone, mogą się szybko zepsuć. Ogórki powinny być nieduże, twarde, jędrne i nieprzerośnięte, te bardzo grube po kilku miesiącach będą puste w środku.

ogorki-kiszone-na-zime
Twarde i chrupiące ogórki kiszone na zimę.

Ogórki kiszone na zimę

  • 3 kg niedużych, jędrnych ogórków gruntowych
  • 1 duża wiązka kopru z nasionami
  • 2 duże albo 3 średnie główki czosnku
  • około 15 cm korzeń chrzanu i 3-4 liście chrzanu
  • po 2-3 zielone liście dębu lub wiśni na każdy słoik

zalewa do ogórków kiszonych na zimę

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody czyli do 3 kilogramów ogórków przygotowuję zalewę z 3 litrów wody i 6 łyżek soli.
Dodatkowo: umyte i wyparzone wrzątkiem słoiki i nakrętki. Muszą być idealnie czyste.

Ogórki kiszone na zimę przepis

1. Czosnek podziel na ząbki. Umyj ogórki, ząbki czosnku, koper i chrzan. Korzenia chrzanu i ząbków czosnku nie musisz obierać. Wystarczy go dokładnie umyć, a korzeń chrzanu pokroić na zapałki albo na wiórki.
2. Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałki korzenia i liścia chrzanu, 2 liście dębu albo wiśni.
3. Ogórki układaj w słoikach pionowo, bardzo ściśle. W wolne przestrzenie włóż kawałki chrzanu, łodygi kopru, liście dębu lub wiśni i ząbki czosnku. Średnio na litrowy słoik wkładam po 4-5 małych ząbków czosnku.
4. Sól rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i od razu zalej nią ogórki. Powinny być całkowicie przykryte zalewą.
5. Zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i przykryj ręcznikiem kuchennym. Powinny tak stać około co najmniej 10 godzin. Kiedy ostygną ustaw je zakrętką do góry i pozostaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie zalewa lekko zmętnieje. Ze słoików może też wyciekać solanka, ale jest to normalne zjawisko, więc nie odkręcaj słoików.
6. Po około 3-4 dniach przenieś słoiki w chłodne miejsce. Powinny być przechowywane w niskiej temperaturze.

ogorki-kiszone-na-zime
 Ogórki kiszone na zimę

14 komentarzy:

  1. Ja w tym roku, będę miała ogórki ze swojego ogródka, więc już nie mogę się doczekać!❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórki totalnie mi nie wychodzą, a chętnie bym zrobiła może nawet nie na zimę, a na teraz, bo to dobre jedzonko, ale nie mam skąd zdobyć sprawdzonych i albo wychodzi mi "chińska zieleń twarda jak skała i pachnąca butaprenem, albo ośliźlaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia właśnie tak kisi jak Ty. Ja nie mam gdzie ich trzymać więc polegam na starszej ;) Wiem, że jeszcze czasem robi wersje na słodko i pikantnie ale zabij mnie, a Ci nie powiem co tam dodaje, ale są obłędne w szczególności do kotletów.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ogórki kiszone, ale u mnie do zimy to nigdy nie przetrwają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogórki zawsze muszą być w spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku będę kisić własne ogórki z własnego ogródka. To dopiero będzie uczta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie nie ma to jak domowe! Właśnie dzisiaj pierwszy raz tego lata jadłam małosolne i... Jak ja xa tym tesknilam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżeli mamy ogórki z pewnego źródła to warto ukisić i mieć własne pod ręką. Kupowane często nie doczekają do zimy, bo są potraktowane chemią...Uwielbiam wszelakie kiszonki, więc robię je na bieżąco. A na zimę ukiszę dopiero na koniec ogórkowego sezonu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nic tak dobrze nie smakuje jak własne ogóreczki kiszone do ciepłego i sycącego obiadu zimą :D

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas dodaje się jeszcze gorczycę i liście pekatów czyli dzikich porzeczek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie domowe najlepsze, też mam w planie w najbliższym czasie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota :) takie domowe ogórki smakują najlepiej, chociaż przyznam, że niezbyt często robię, chyba z lenistwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja na zimę upycham skarby w zamrażarce, a słoiki wymieniam u teściowej - te puste, na gotowe przetwory :D Sama robię tylko przecier pomidorowy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Co roku u nas idzie najwięcej kiszonych ogórków właśnie, w tym roku jeszcze nie robiłam. Robię tak samo tylko bez liści dębu, wiśni, jak mieszkałam na wsi to co innego ;-) Domowe ogóraski najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis