9/09/2015

Ogórki curry do słoików

Ogórki curry do słoików na zimę są hitem naszej kuchni od wielu, bardzo wielu lat.


Jako pierwszy zaczął przygotowywać ogórki curry do słoików Ojciec Tadeusz, zasmakowały nam więc „skradliśmy” przepis. Ale, że nie jesteśmy sknerusmi, to podzieliliśmy się nim z naszymi znajomymi. W ten prosty sposób przepis na ogórki curry do słoików zaczął zyskiwać coraz więcej zwolenników.

Ogórki curry do słoików swoim niepowtarzalnym smakiem urozmaicą zimowe obiady i kolacje. Świetnie też pasują do domowych hamburgerów, kanapek i sałatek. Sprawdzają się jako chrupiąca zagryzka do chleba ze smalcem i wielu innych potraw.
Przepis jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne. Przygotujcie więc duże porcje ogórków curry do słoików na zimę, bo znikają błyskawicznie.

Ogórki curry do słoików - składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki curry (można nieco mniej)
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy

Prosty przepis na ogórki curry do słoików

Ogórków nie obieramy. Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki albo w dość grube plastry. Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka. Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy. W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie.. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą. Pasteryzować około 10 minut.

Ogórki curry do słoików na zimę


20 komentarzy:

  1. bardzo lubie curry, ciekawa jestem jak takie ogórki smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam rok temu, ale dałam za mało curry. W tym roku zrobię wg twojego przepisu, tym bardziej, że te ogórki pasują i do mięs w sosie i do kanapek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pawełku a Curry to masz na myśli tą zwykłą mieszankę w proszku, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :)
      W Polsce najlepiej sprawdza się firmy "Kamis", my mamy zapas przywieziony ze Sri Lanki

      Usuń
  4. przepraszam za głupie pytania ale to moja pierwsza przygoda z ogórkami ;)
    1.po jakim czasie ogórki są gotowe do jedzenie?
    2.pasteryzujemy w garnku z wodą tak? gotujemy 10minut?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ad. 1 - Ogórki można jeść już następnego dnia, ale najlepiej smakują po tygodniu lub później

      Ad. 2 - Tak, pasteryzujemy w garnku z wodą, której temperatura jest bliska wrzeniu. Po pasteryzacji gorące słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną

      Usuń
  5. czyli nie zostawiamy ich w garnku aż ostygną? gdzieś tak wyczytałam :|
    dziękuję za expresową odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie zostawiamy w garnku, choćby dlatego, że ogórki bardzo łatwo przegotować i wtedy są niesmaczne

      Usuń
  6. moje wieczka nie wklęsły :( jest jakaś nadzieja że będą zjadliwe? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze, że są wklęsła - tak powinno być. Wszystko super zrobiłaśź

      Usuń
    2. ale właśnie nie są wklęsłe :(

      Usuń
    3. Poczekaj do jutra, wieczka robią się wklęsłe po wystudzeniu. Jeśli postawiłaś słoiki do góry dnem i nic z nich nie cieknie, to wszystko jest dobrze zrobione. Wieczko nie zawsze robi się wklęsłe, zwłaszcza, jeśli nakrętki były wcześniej używane.
      To, że wieszko nie jest wklęsłe, nie oznacza, że się są źle zapasteryzowane.
      Jakiej pojemności są te słoiki ?

      Usuń
    4. wczoraj odkręciliśmy słoik, zjedzone ! wyszły pysznie, może trochę za ostre, dzisiaj dam mniej papryki, robie kolejne! dzięki za przepis :)

      Usuń
    5. Zawsze do usług :)
      Dołącz do naszej akcji Kuchnia ekspaty - przepisy możesz dodawać tutaj

      Usuń
  7. Hej, ile Ci wyszło słoików z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak nic w tym roku robię. Jeszcze lubię w curry cukinię. Myślisz, ze podobna zaprawa się nada?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie Czy mogę dodać trochę kurkumy, bo mam za mało cary. Zmieszam cary z kurkumą czy to będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tak dotychczas, ale wiem, że wiele osób dodaje kurkumę do ogórków z curry. Kurkumę stosuj ostrożnie, ponieważ ma gorzkawy smak.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis