Cukinia w słoikach
Cukinia w słoikach
Marynowana cukinia w przyprawie curry na zimę.
Cukinia w słoikach na zimę w zalewie curry to przepis sprawdzony od wielu lat. Cukinia w curry jest jedną z podstawowych marynat w naszej spiżarni. Przygotowuję ją bardzo podobnie jak ogórki w curry do słoików. Przepis na marynowaną cukinię z przyprawą curry nie sprawi Ci trudności. Łatwa do zrobienia cukinia w słoikach na zimę, to zarazem najlepszy przepis na przetwory z cukinii. Marynowana cukinia jest idealnym dodatkiem do burgerów i kanapek, z powodzeniem zastępuje ogórki konserwowe. Plasterki cukinii są świetną przekąską na każdą okazję. Teraz, gdy nadchodzi sezon na przetwory z cukinii, będziesz potrzebować wielu pomysłów, a przepis na cukinię w słoikach na zimę z pewnością będzie jednym z ulubionych.
Marynowana cukinia w słoikach na zimę z powodzeniem zastępuje ogórki konserwowe, ale jest też świetnym dodatkiem do sałatek.Cukinia w słoikach
żeby łatwiej było Ci przeliczyć składniki, podaję proporcje na 1 kg cukinii
- 1 kg cukinii, mogą być żółte, zielone lub pół na pół,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- po 4-5 ziaren pieprzu do każdego słoika,
- pół szklanki octu spirytusowego 10% lub 3/4 szklanki octu 6%
- 3 szklanki wody
- po 1 ząbku czosnku średniej wielkości do każdego słoika,
- pół szklanki cukru
- pół łyżki soli kamiennej
Cukinia w słoikach przepis
1. Cukinie dokładnie umyj i odetnij końcówki z obu stron. Młodych, niewielkich cukinii nie musisz obierać ani oczyszczać z nasion. Jeśli masz duże cukinie, to wytnij gniazda nasienne.
2. Pokrój cukinie w słupki albo plastry o grubości około 8-10 mm. Ułóż cukinię ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku i 4-5 ziaren pieprzu.
3. Przygotuj zalewę octową do cukinii - zagotuj wodę z solą kamienną, cukrem i przyprawą curry. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dolej ocet, doprowadź na chwilę do wrzenia i gotuj 2-3 minuty.
4. Zamieszaj zalewę, aby przyprawy nie opadały na dno i wlej do słoików z cukinią. Warzywa powinny być całkowicie przykryte zalewą. Zakręć słoiki i pasteryzuj około 10 minut. Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na cukinię w słoikach na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jak przechowywać cukinię.
Cukinia, to odmiana dyni zwyczajnej, została wyhodowana w Mediolanie pod koniec XIX wieku. Jej włoska nazwa zucchina to w dosłownym tłumaczeniu mała dynia. Cukinia jest niskokaloryczna i sprzyja przemianie materii. Zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal.
Cukinie nie powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 8°C. Nie należy również przechowywać cukinii w pobliżu pomidorów, jabłek i innych owoców przekwitających, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje, że cukinie szybko dojrzewają i psują się.
Cukinia w słoikach na zimę.
Prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuńW tym roku na pewno zrobię tak cukinie. I będę używać do hamburgerów:-)
OdpowiedzUsuńZalewa ma być własną gorąca czy zimna
OdpowiedzUsuń