Gruszki w occie

Gruszki w occie 

Najlepszy przepis na marynowane gruszki w zalewie octowej

Gruszki w occie to przepis nieco zapomniany. A szkoda, bo gruszki w zalewie octowej są pysznym dodatkiem do mięsa, pasztetów i sałatek i doskonale zastępują chutney z gruszek. Słodko cierpkie marynowane gruszki w occie możesz podawać także do serów. Pamiętam z dzieciństwa, że gruszki w occie zawsze pojawiały się u nas na wigilijnym stole, a najlepsze gruszki na zimę robiła moja babcia. Smak marynowanych gruszek podkreślają typowo jesienne korzenne przyprawy, takie jak cynamon i goździki. Do tego przepisu na gruszki w occie, najlepiej sprawdzą się twarde, niezbyt dojrzałe owoce, takich odmian jak Paryżanka, na którą sezon rozpoczyna się w październiku oraz Bonkreta Williamsa, General Leclerc, Konferencja i Lukasówka. 

Żeby przygotować gruszki w occie będziesz potrzebowała dowolną ilość twardych, jędrnych gruszek, przyprawy w całości (cynamon, goździki, ewentualnie pieprz w ziarnach), ocet spirytusowy lub jabłkowy i cukier.

gruszki-w-occie
Marynowane gruszki w zalewie octowej są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, pasztetów serów i sałatek. Takich gruszek nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole.

Gruszki w zalewie octowej 

Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z poniższych proporcji otrzymasz 3 słoiki o pojemności 500 ml.

  • 1 kg twardych, jędrnych gruszek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 6-9 goździków, 
  • 1 laska cynamonu połamana na mniejsze kawałki,
  • opcjonalnie 2 cm kawałek imbiru pokrojony w cienkie plasterki, 
  • 180 ml octu spirytusowego 10%  albo 1 szklanka octu jabłkowego lub octu z owoców granatu,
  • dodatkowo 2 łyżki octu lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego do zakwaszenia wody. 

Uwaga: Ta zalewa nie jest zbyt słodka, możesz dodać nawet pół szklanki cukru więcej. 

gruszki-w-occie

Gruszki w occie przepis

1. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem, do każdego słoika włóż po 2-3 goździki. 

2. Z wody, octu, cukru, cynamonu i ewentualnie pokrojonego na plasterki imbiru ugotuj zalewę octową do gruszek. Kiedy cukier się rozpuści zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu około 5-7 minut.

3. Gruszki obierz ze skórki i odetnij końcówki z obu stron. Przekrój małe gruszki na połówki, a duże na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Włóż gruszki  (na czas, gdy inne nie zostały jeszcze obrane) do wody zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym Dzięki temu gruszki zachowają swój biały kolor. 

4. Gdy wszystkie gruszki  są gotowe, wyjmij je z wody, włóż do garnka z zalewą i gotuj na małym ogniu aż będą miękkie. W zależności od gatunku i stopnia dojrzałości gruszek może to zająć od 10 do 15 minut. Uważaj, aby nie gotować gruszek zbyt długo, ponieważ zaczną się rozpadać. Kiedy zaczną robić się "szkliste" wyłącz płomień.

5. Gorące gruszki przełóż do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zalewę octową ponownie zagotuj i  gorącą zalej gruszki, zostawiając około 1 cm odstępu pomiędzy brzegiem słoika a poziomem syropu. Do każdego słoika włóż kawałek kory cynamonu z zalewy. Jeśli używałaś też imbiru, to go wyrzuć.

6. Zakręć słoiki, wstaw wyłożonego ściereczką garnka.  Do garnka wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików. Woda powinna sięgać do 4/5 wysokości słoików. 

7. Pasteryzuj około 10 minut od momentu zagotowania wody na niedużym ogniu. Czas gotowania uzależniamy od wielkości i gatunku gruszek. Odstawy słoiki do góry dnem i pozostaw  do wystygnięcia.

Jakie są najlepsze gruszki do przetworów

Przygotowując gruszki do słoików na zimę wybieraj, twarde, jędrne owoce. Do tego przepisu na kompot z gruszek na zimę, najlepiej sprawdzą się gruszki, takich odmian jak Paryżanka, na którą sezon rozpoczyna się w październiku oraz Bonkreta Williamsa, General Leclerc, Konferencja i Lukasówka.

Spodobał Ci się przepis na gruszki w occie na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 
gruszki-w-occie
Gruszki w occie.

Komentarze

  1. Pyszne. Gruszki marynowane są nadal bardzo popularne. Wielu moich znajomych je robi. U mnie już zrobione, tylko musi być więcej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują. Do tej pory dostawałam w prezencie. Jednak Twoje takie kuszące, że chyba sama zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. To wszystko wygląd jak obłęd smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie zapomniany wiec dobrze, że o nim przypominacie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: