Tureckie szaszłyki

Tureckie szaszłyki

Szaszłyki drobiowe - Sis Tavuk. 

Tureckie szaszłyki Sis Tavuk, w dosłownym tłumaczeniu szaszłyki z kurczaka, oraz ich libański odpowiednik Shish Taouk, to ta sama potrawa, którą pewnie już kiedyś jadłaś, choćby podczas wakacji. Charakterystyczny kolor i smak tureckich szaszłyków drobiowych pochodzi z marynaty, która jednocześnie zmiękcza mięso tak, że dosłownie rozpływa się w ustach. Delikatne i soczyste tureckie szaszłyki z kurczaka podaje się zawinięte w cienki arabskich chleb lub na półmisku w towarzystwie warzyw, a czasem także ryżu. Częstym dodatkiem do tureckich szaszłyków jest sałatka tabbouleh lub najlepsza sałatka na grilla - libańska sałatka bewaz. Şiş Tavuk - tureckie szaszłyki drobiowe wywodzą się z kuchni osmańskiej, ale to danie bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie. Chociaż przepis jest bliskowschodni, to wszystkie składniki bez problemu kupisz w Polsce. Spolszczona nazwa tych szaszłyków to szisz tałuk. 

tureckie-szaszlyki
Tureckie szaszłyki drobiowe Sis Tavuk w marynacie z jogurtu.
 

Tureckie szaszłyki

1,5 kg filetów z piersi kurczaka bez skóry,

Maranta

  • 6 łyżek stołowych gęstego jogurtu . 
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa pasty paprykowej 
  • 6-7 ząbków czosnku 
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml oleju słonecznikowego 
  •  60 ml octu jabłkowego lub białego octu winnego 
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 120 ml mleka  
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej  papryki,jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Tureckie szaszłyki przepis 

1. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę.

2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty, aż uzyska jednolity kolor. Najwygodniej zrobić to w blenderze.  Polej marynatą pokrojone mięso z kurczaka i wymieszaj. Odstaw kurczaka na całą noc do lodówki. Jeśli używasz pojemników próżniowych to wystarczy 30 minut (czas dotyczy pojemników Food Saver). 

3. Nabij na szpikulec po 5 kawałków każdego. Grilluj na patelni grillowej, w piekarniku lub grillu węglowym albo elektrycznym do chwili zrumienienia mięsa. Jeśli masz OptiGrill Elite wybierz opcję "Pierś z kurczaka" i grilluj do średniego poziomu wysmażenia.

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na tureckie szaszłyki Şiş Tavuk ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
tureckie-szaszlyki

Co to jest Şiş Tavuk - tureckie szaszłyki z kurczaka

Şiş Tavuk (po arabsku shish taouk lub shish tawook) to tradycyjny marynowany szaszłyk z kurczaka wywodzący się z kuchni Turków osmańskich. Shish tawook stał się popularnym daniem w wielu regionach Bliskiego Wschodu, podczas rządów osmańskich od 1516 do 1918, w przypadku Libanu. Słowo şiş w języku tureckim lub shish w dialektach arabskich oznacza szpikulec, tavuk natomiast kurczaka. Tureckie szaszłyki Şiş Tavuk podaje się zawinięte w cienki arabski chleb jako kanapkę lub na półmisku z warzywami, czasem z ryżem lub frytkami. W wersji libańskiej do tych szaszłyków zazwyczaj podaje się toum (sos czosnkowy) i hummus, częstym dodatkiem jest też sałatka tabbouleh lub libańska sałatka bewaz.

W Libanie, Syrii i Jordanii czy Turcji shish tawook przyrządza się głównie na grillu na świeżym powietrzu, ale możesz je też przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub na grillu elektrycznym. To zdecydowanie zdrowsza wersja, o czym możesz przeczytać w artykule Grillowanie po zawale

tureckie-szaszlyki
Tureckie szaszłyki.

Komentarze

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie. Chętnie wypróbuję Twój przepis na najbliższy weekendowy obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak apetycznie, że od razu mam na nie ochotę. Jak będę u Rodziców, gdzie można rozstawić grill, zrobimy na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: