TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Grillowanie po zawale

Czy po zawale można jeść mięso z grilla.

Grillowanie po zawale może być świetnym sposobem na urozmaicenie codziennej diety. Jeśli ciągle zastanawiasz się co jeść po zawale, a dieta po zawale serca stanowi dla Ciebie wyzwanie, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość - nie musisz  rezygnować z grilla. O to czy po zawale można jeść mięso z grilla pytaliśmy kilku lekarzy, odpowiedzieli, że tak, ale   pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad. Wystarczy, że zamiast żeberek lub karkówki wrzucisz na ruszt mniej tłuste i zdrowsze produkty. Nam bardzo smakuje stek wołowy z grilla, ale najlepszym rozwiązaniem będą ryby. Łosoś czy pstrąg są bogate w zdrowe dla serca tłuszcze. Możesz też zgrillować pierś z kurczaka bez skóry. Jednak bez względu na to, jaki rodzaj mięsa wybierzesz wołowinę czy, od czasu do czasu, wieprzowinę usuń z nich cały widoczny tłuszcz. Usuń też skórę z kurczaka przed grillowaniem. 

grillowanie-po-zawale
Grillowanie po zawale jest dobrym sposobem na urozmaicenie diety.
 

Grillowanie po zawale. Zrezygnuj z gotowych sosów i marynat 

Produkowane komercyjnie sosy i marynaty często zawierają szkodliwe dla serca składniki, m.in. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, tłuszcz, sól i wzmacniacze smaku. Jeśli przygotujesz domowe sosy, marynaty i przyprawy, to przynajmniej będziesz wiedziała co w nich jest, a  grillowanie będzie o wiele zdrowsze. Po zamarynowaniu produktów odczekaj 1-2 godziny w przypadku marynowania wołowiny lub kurczaka lub 1 godzinę w przypadku ryb. Czas marynowania możesz skrócić, jeśli mięso, ryby lub warzywa zamarynujesz w pojemnikach próżniowych.  

Przepisy na marynaty do mięsa

Marynata berbecue - do każdego rodzaju mięsa przeznaczonego do pieczenia na grillu, patelni grillowej, a nawet w piekarniku.
Marynata do schabu oraz przepis na soczysty schab pieczony w całości   

grillowanie-po-zawale

Po zawale grilluj warzywa i owoce

Grillowane szaszłyki warzywne są dobrym pomysłem na urozmaicenie diety po zawale. Wegetariańskie szaszłyki mają też znacznie mniej kalorii. Ponadto większość owoców i warzyw świetnie smakuje po przyrządzeniu na grillu.

Grillowanie po zawale. Na węglu drzewnym czy na grillu elektrycznym ? 

Grillowanie wymaga użycia minimalnej ilości oleju i dodatkowo wytapia tłuszcze zawarte w mięsie. Jest zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż smażenie na tłuszczu. Piękna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu, ale po zawale lepszym rozwiązaniem będzie grill elektryczny. Ogromną zaletą grilli elektrycznych jest m.in. to, że żywność grillowana na grillach elektrycznych nie styka się bezpośrednio z płomieniami, tak jak w przypadku grilla węglowego i gazowego. Ponadto grill elektryczny nie wytwarza  dwutlenku węgla i sadzy, które są szkodliwe dla zdrowia. 

(...) przyczyną, dla której wieczór spędzony z przyjaciółmi i daniami z grilla nie jest dobrym pomysłem jest to, że podczas grillowania na węglu drzewnym wydzielają się rakotwórcze produkty spalania, przenikające do potraw - podkreśla kardiolog Bartosz Topoliński.

grillowanie-po-zawale

Czy grill elektryczny jest zdrowy

Tak, jest zdrowszy, niż grille gazowe i węglowe. Dania z grilla elektrycznego mogą być spożywane przez osoby dbające o poziom cholesterolu, co ma bardzo duże znaczenie po zawale serca. Grillując zużyjesz mniej tłuszczu, a do potraw nie przenikają rakotwórcze substancje, jak ma to miejsce w przypadku grilla opalanego węglem drzewnym. Jedno z badań wykazało, że grill elektryczny może zapobiec ponad 500 000 ataków serca każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych. 

Jak wybrać grill elektryczny

Grill elektryczny to idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą grillować smacznie i zdrowo. Aktualnie korzystam z grilla Tefal OptiGrill Elite o mocy 2000W, w którym, można także przygotować przekąski oraz wytrawne i słodkie wypieki, w tym ciasta. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie muszę nagrzewać piekarnika, przygotowując porcje dla 2-4 osób. Wybierając grill elektryczny kierowałam się kilkoma parametrami.

  • Moc – decyduje o szybkości nagrzewania, im  większa, tym grillowanie będzie wydajniejsze. Moim zdaniem optymalna moc zaczyna się od 1800 W lub więcej.
  • Możliwość regulacji temperatury – zapewnia większą kontrolę nad całym procesem przyrządzania ulubionych dań.
  • Automatyczne programy -  umożliwiają grillowanie dużej ilości produktów, m.in. drobiu, ryb czy warzyw, bez potrzeby monitorowania procesu ich przyrządzania
  • Automatyczny dobór czasu grillowania - ułatwia przygotowanie potraw, dostosowując czas grillowania do grubości  produktów.Jedno z najwygodniejszych rozwiązań, w akie wyposażone mogą być grille elektryczne.
  • Możliwość intensywnego przyrumienienia potraw - super sprawdza się podczas przygotowywania steków.
  • Wymienne elementy i dodatkowe akcesoria - to gwarancja, że nawet w sytuacji, gdy przypadkowo uszkodzisz płytę nie musisz kupować całego urządzenia. Możliwość korzystania z dodatkowych, np. tacy do wypieków i przekąsek, powoduje, że grill elektryczny staje się urządzeniem bardzo uniwersalnym.

grillowanie-po-zawale
Grillowanie po zawale.

Komentarze