Marynata barbecue
Marynata barbecue
  Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki. 
Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często, na blogu znajdziesz m.in. przepis na żeberka w sosie barbecue. Najlepszy przepis na marynatę barbecue, to taki, który jest szybki, łatwy i uniwersalny. Domową marynatę BBQ wykorzystasz do niemal każdego rodzaju mięsa przeznaczonego do pieczenia na grillu, patelni grillowej, a nawet w piekarniku. Istnieją setki przepisów na marynatę barbecue, ale nie każdą przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. W przypadku tego przepisu na sos i marynatę BBQ składniki znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym.
Najlepsza marynata BBQ do karkówki i żeberek.Marynata barbecue przepis 
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
 - 4 łyżki keczupu lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 
    1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli, ale jeśli nie masz to pomiń, 
 - 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
 - 1 łyżka octu jabłkowego lub octu winnego
 - 2 łyżki brązowego cukru
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 4 łyżki sosu worcestershire, 
 - pół łyżeczki mielonego chili, najlepiej wędzonego, ale możesz dodać więcej do smaku
 - pół łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
 
Do marynat tego typu moim zdaniem najlepiej sprawdza się sos sojowy Kikkoman, w marketach jest zazwyczaj w małych opakowaniach, ale w internecie np. w sklepie Kuchnie Świata można go kupić w butelkach o pojemności 1 litra. 
  Wymieszaj wszystkie składniki, do chwili aż cukier się rozpuści, a marynata
  BBQ nabierze jednolitej konsystencji. Obtocz mięso w marynacie i odstaw do
  lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego. Czas
  marynowania w pojemnikach próżniowych wynosi około 30 minut (dotyczy to
  pojemników Food Saver). Z tego przepisu na marynatę barbecue otrzymasz ilość
  wystarczającą do zamarynowania około 1 kilograma mięsa.
Co to jest barbecue
Słowo barbecue, w skrócie BBQ ma wiele znaczeń. Barbecue to rodzaj sosów i marynat do mięsa, ale może też oznaczać formę spędzania wolnego czasu lub typ urządzeń do przyrządzania mięsa nad żywym ogniem.
Marynata barbecue i sos barbecue stosowana jest zazwyczaj do potraw z grilla, najczęściej wieprzowiny lub drobiu, ale możesz je też wykorzystać do dań z piekarnika lub wolnowaru. Nie istnieje jeden przepis na sos barbecue, w zależności od regionu jego składniki będą się znacznie od siebie różnić. W większości przepisów pojawiają się ocet, koncentrat pomidorowy, suszona mielona cebula, cukier lub melasa. Do sosów i marynat BBQ zaliczane są m,in. japoński sos teriyaki, indyjski tandoori, chiński sos hoisin czy meksykańska salsa pomidorowa.
Marynata barbecue.



Ten sos zrobię i będę go pysznie wykorzystywała do pieczonych ryb i mięs.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja i na pewno skorzystam. Lubię eksperymentować z marynatami. Ta zapowiada się świetnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam BBQ, a twój wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńJa robię często przy okazji grilla ale mój jest bardziej gesty i ciemniejszy ale to zasługa dodatku powideł śliwkowych.
OdpowiedzUsuńA ile dać powideł do tego przepisu aby sos nabrał fajnego koloru?
UsuńZazwyczaj 2-3 łyżki
UsuńJa robię często przy okazji grilla ale mój jest bardziej gesty i ciemniejszy ale to zasługa dodatku powideł śliwkowych.
OdpowiedzUsuń