Marynata barbecue

Marynata barbecue 

Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki.

Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często, na blogu znajdziesz m.in. przepis na żeberka w sosie barbecue. Najlepszy przepis na marynatę barbecue, to taki, który jest szybki, łatwy i uniwersalny. Domową marynatę BBQ wykorzystasz do niemal każdego rodzaju mięsa przeznaczonego do pieczenia na grillu, patelni grillowej, a nawet w piekarniku. Istnieją setki przepisów na marynatę barbecue, ale nie każdą przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. W przypadku tego przepisu na sos i marynatę BBQ składniki znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym. 

marynata-barbecue
Najlepsza marynata BBQ do karkówki i żeberek. 

Marynata barbecue przepis

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 4 łyżki keczupu lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli, ale jeśli nie masz to pomiń,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki sosu worcestershire,
  • pół łyżeczki mielonego chili, najlepiej wędzonego, ale możesz dodać więcej do smaku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru startego na tarce 

Do marynat tego typu moim zdaniem najlepiej sprawdza się sos sojowy Kikkoman, w marketach jest zazwyczaj w małych opakowaniach, ale w internecie np. w sklepie Kuchnie Świata można go kupić w butelkach o pojemności 1 litra.

Wymieszaj wszystkie składniki, do chwili aż cukier się rozpuści, a marynata BBQ nabierze jednolitej konsystencji. Obtocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego. Czas marynowania w pojemnikach próżniowych wynosi około 30 minut (dotyczy to pojemników Food Saver). Z tego przepisu na marynatę barbecue otrzymasz ilość wystarczającą do zamarynowania około 1 kilograma mięsa.

Co to jest barbecue

Słowo barbecue, w skrócie BBQ ma wiele znaczeń. Barbecue to rodzaj sosów i marynat do mięsa, ale może też oznaczać formę spędzania wolnego czasu lub typ urządzeń do przyrządzania mięsa nad żywym ogniem.

Marynata barbecue i sos barbecue stosowana jest zazwyczaj do potraw z grilla, najczęściej wieprzowiny  lub drobiu, ale możesz je też wykorzystać do dań z piekarnika lub wolnowaru. Nie istnieje jeden przepis na sos barbecue, w zależności od regionu jego składniki będą się znacznie od siebie różnić. W większości przepisów pojawiają się ocet, koncentrat pomidorowy, suszona mielona cebula, cukier lub melasa. Do sosów i marynat BBQ zaliczane są m,in. japoński sos teriyaki, indyjski tandoori, chiński sos hoisin czy meksykańska salsa pomidorowa. 

marynata-barbecue
Marynata barbecue.
 

Komentarze

  1. Ten sos zrobię i będę go pysznie wykorzystywała do pieczonych ryb i mięs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja i na pewno skorzystam. Lubię eksperymentować z marynatami. Ta zapowiada się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam BBQ, a twój wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię często przy okazji grilla ale mój jest bardziej gesty i ciemniejszy ale to zasługa dodatku powideł śliwkowych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię często przy okazji grilla ale mój jest bardziej gesty i ciemniejszy ale to zasługa dodatku powideł śliwkowych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: