5/08/2021

Soczysty schab pieczony w całości

Soczysty schab pieczony w całości 

Jak upiec schab, żeby był soczysty.

Soczysty schab pieczony w całości do obiadu i do kanapek jest wyśmienity. Nasz przepis na soczysty schab pieczony w piekarniku zawiera tylko ogólnie dostępne składniki, jestem pewna, że masz je w kuchni. Domowa marynata do karkówki i schabu sprawia, że upieczony schab jest wyjątkowo aromatyczny. Zamarynuj więc mięso i przygotuj na obiad delikatny i miękki pieczony schab wieprzowy. Schab możesz zamarynować w innych ulubionych przyprawach i nadać mu taki smak, jaki lubisz, ale moim zdaniem to najlepszy przepis na soczysty schab upieczony w całości.

Do zrobienia tej aromatycznej pieczeni wieprzowej będziesz potrzebowała tylko świeżego schabu bez kości i trochę przypraw. Podaj soczysty schab na obiad z ziemniakami z wody, pieczonymi warzywami  np. puree z dyni, batatami albo brukselką. Jako dodatek do pieczonej wieprzowiny sprawdzi się też chleb z patelni. Pieczony schab możesz też potraktować, jako wędlinę do kanapek.

soczysty-schab-pieczony-w-calosci
Miękki i soczysty schab upieczony w piekarniku.

Soczysty schab pieczony w całości

  • 1 kg schabu bez kości
  • marynata do pieczonego schabu - wymieszaj wszystkie składniki
    • 2 łyżki oleju 
    • 3 łyżki dobrego sosu sojowego
    • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
    • 2 łyżki brązowego cukru, ale możesz zastąpić miodem
    • 2 łyżki sosu Worcestershire 
    • 1 łyżka ostrej musztardy
    • 1 łyżka octu jabłkowego 
    • pół łyżeczki płatków chili lub do smaku
    • pół łyżeczki pieprzu czarnego lub do smaku

Do tej marynaty nie dodajemy soli, ponieważ zawiera ją sos sojowy. Najlepszy z dostępnych na polskim rynku jest aktualnie sos sojowy Kikkoman, w dużych litrowych opakowaniach i zarazem znacznie niższej cenie niż w popularnych marketach można go kupi w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W tym sklepie jest też dostępny korzenny sos Worcestershire produkowany od 1937 roku przez firmę Lea and Perrins.

soczysty-schab-pieczony-w-calosci

Jak upiec schab żeby był soczysty

1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

2. Posmaruj mięso marynatą, zawiń naczynie z zamarynowanym mięsem w folię spożywczą i odstaw na całą dobę do lodówki. Jeśli nie masz czasu, a posiadasz pojemniki próżniowe lub pakowarkę próżniową, to jej użyj. Skrócisz czas marynowania do 30 minut. (podany czas dotyczy pojemników do marynowania Food- Saver, nie wiem ile czasu wymaga marynowanie w innych pojemnikach).

soczysty-schab-pieczony-w-calosci

3. Wyjmij mięso z marynaty i umieść w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz mięso przez 45-50 minut. 

5. Rozetnij i rozchyl na boki rękaw lub zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10-15 minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczony schab, żeby był soczysty powinien mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 62-65 stopni.

6. Upieczony schab wyjmij schab z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 10 minut przed pokrojeniem.

soczysty-schab-pieczony-w-calosci
Soczysty schab pieczony w całości.


3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i soczyście. Te pojemniki są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. No przytuliłabym chętnie takie pojemniki. O ile szybciej możemy podziałać w kuchni. A schab wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze zrobiony schab, jeszcze soczysty to jest sztuka. Ten wyglada idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis