Ciasto na Dzień Ojca

Ciasto na Dzień Ojca

Przepis na szybkie i proste ciasto dla początkujących.

Ciasto na Dzień Ojca to proste ciasto dla początkujących, które może upiec nawet dziecko. Piekę je niezmiennie od wielu lat,  bo wiem, że mój Tata bardzo je lubi. Ciasto na Dzień Ojca ma także inną zaletę, przygotujesz je z niedrogich produktów, dostępnych w każdym sklepie spożywczym, a Twój portfel po zakupach nie będzie świecił pustkami. Ciasto dla Taty jest równie smaczne, jak nasze szybkie ciasto na niedzielę, albo doskonałe do kawy marcepanowe ciasteczka maślane

ciasto-na-dzien-ojca
Proste i smaczne ciasto na Dzień Ojca to nasza rodzinna tradycja, którą kultywujemy od wielu lat.  

Ciasto na dzień Ojca

moja szklanka ma 250 ml pojemności, proporcje na keksówkę o wymiarach 30x12 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli, 
  • 4 jajka, 
  • 1 szklanka drobnego cukru, ale możesz dodać o 2-3 łyżki mniej, 
  • 4 łyżki soku cytryny 
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 220 g oleju rzepakowego, ale możesz zastąpić roztopionym masłem 
ciasto-na-dzien-ojca

Ciasto na Dzień Ojca przepis 

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i z solą, przesiej przez sitko i odłóż na bok. 

2 Jajka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem na najwyższych obrotów miksera. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, zajmuje to około 7-10 minut. 

 3. Zmniejsz obroty miksera do średnich, wąską stróżką wlej olej i zmiksuj krótko do połączenia składników. 

4. Dodaj przygotowaną wcześniej mąkę, sok z cytryny i wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. 

5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, grzałka góra - dół. Keksówkę posmaruj masłem i obsyp mąką albo wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy,  wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni przykryj górę folią aluminiową.

Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do wystudzenia na kratce. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem albo polukrować.Możesz również ozdobić ciasto układając na górze przygotowane wg. tego przepisu cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym .

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na ciasto na Dzień Ojca ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

ciasto-na-dzien-ojca

Co dać na prezent na Dzień Ojca

Oprócz ciasta zawsze dajemy Tacie domową nalewkę, w tym roku była to świeżo przygotowana  tradycyjna nalewka truskawkowa. Dołączyliśmy też wybrany wspólnie z tatą prezent. Takie chwile, spędzone na poszukiwaniu upominku na ten wyjątkowy dzień są dla nas bezcenne. Mamy też pewność, że będzie to coś z czego Tata będzie zadowolony. W tym roku wybraliśmy portfel z zabezpieczeniem przed zeskanowaniem kart bankomatowych oraz elegancki skórzany pasek. Tata odkąd pamiętam jest miłośnikiem praktycznych przedmiotów i nie lubi bylejakości. Zawsze mi powtarza, że lepiej kupić coś dobrego jakościowo, co wystarczy na długi czas. To właśnie po nim odziedziczyłam nawyk wybierania rzeczy, które służą nam przez wiele lat. Dziękuję Ci Tato :) 

ciasto-na-dzien-ojca
A jako dodatek do takich właśnie prezentów, upiekliśmy najlepsze ciasto na Dzień Ojca.

Komentarze

  1. Ciasto wyglada pysznie i upiekłabym je nie tylko na dzień ojca. Lubię ciasta z cytrusami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto. Upiekę je w jesiennym sezonie. Prezenty na Dzień Ojca bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyglada apetycznie i z chęcią je zrobie ) fajne tez prezenty tata dostał :) to musiał być piękny dzień...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyglada bardzo apetycznie, z chęcią je zrobie :) fajne tata dostał też prezenty, to musiał być świetnie spędzony dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto na jeden z najwspanialszych dni w roku!
    I takie sobie właśnie upiekę!
    Wybraliście również wspaniałe prezenty, bardzo praktyczne i niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas nie ma takiej tradycji. Ciasto pieczemy raczej bez okazji ;) To wygląda bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ciasto na dzień Ojca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie prezenty świetne. Upiekę to ciasto tacie na niedzielę :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: