12/14/2016

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

cytrusy na zimę. 


Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym to doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pachnące goździkami i cynamonem cytrusy rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory.
Świetnie smakują jako dodatek do herbat  Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać do ulubionej kawy.
 Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :)

Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie)

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

Składniki - syrop karmelowy
  • 35 dag cukru
  • 200 ml wody
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie syropu
Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy nabierze złotego koloru cienkim strumieniem wlać wrzącą wodę (uwaga - będzie mocno pryskać) i zagotować. Zmniejszyć płomień, dodać ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia, jeśli po całkowitym wystudzeniu będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować.

Składniki podstawowe
  • 4-5 cytryn
  • 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze 
  • po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik
  • po 2 goździki na słoik
  • syrop karmelowy
Przygotowanie cytrusów
Wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 2-4 mm, układamy w słoiku, dodajemy kawałek laski cynamonu, goździki i zalewamy syropem.
Smacznego :)

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

20 komentarzy:

  1. Pomarańcze niewątpliwie kojarzą mi się z grudniem :) Przepis i pomysł bardzo fajny - chętnie z niego skorzystam przed świętami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zacny, tylko mnie żałość ogarnia, że mam szlaban od lekarza na słodkie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zamiast syropu karmelowego użyj rumu lub soku z cytryny

      Usuń
  3. Świetny dodatek do herbaty :) Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Wariantów jest bardzo dużo, można poeksperymentować i znaleźć swój ulubiony :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł na dodatek do herbaty 😍 z takim syropem i owocami musi pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli je ładnie zapakować, to są też świetnym prezentem "od serca"

      Usuń
  6. Fajny przepis, ja mam ostatnio smaka na herbatę z imbirem i pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ mi zapachniało świętami! Świętny pomysł, może sama spróbuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Koszt niewielki, możesz zrobić na początek mały słoiczek

      Usuń
  8. Ile czasu mogą stać na wierzchu? Czy muszą słoiczki stać w lodówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NAsze zawsze stoją w lodówce, zazwyczaj około 2-3 tygodni, ale można też zapasteryzować.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis