Jak zrobić ayran

Jak zrobić ayran

Przepis na turecki napój jogurtowy ajran.

Jak zrobić ayran w domu? To wcale nie jest trudne, zrobisz go jeszcze szybciej, niż sos tzatziki. Zmieszany z solą morską ayran jest tureckim napojem jogurtowym, który przygotujesz w niespełna minutę. Podstawowy przepis na ayran zawiera tylko trzy składniki: jogurt naturalny, wodę i sól. Oczywiście możesz też dodać miętę lub ogórka, które spowodują, że domowy ajran będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Ayran to najlepszy sposób na nawodnienie organizmu w upalny, letni dzień. Przepis na ajran nie zawiera cukru, więc jest to zdrowy sposób na ugaszenie pragnienia. Ten turecki napój z jogurtu, wody i soli możesz wzbogacić dodając przed zmiksowaniem świeży lub suszony tymianek.

jak-zrobic-ayran
Ayran, po polsku ajran, to orzeźwiający napój jogurtowy. Ma niewiele kalorii, ale doskonale orzeźwia i nawadnia organizm. Oryginalny turecki ayran można kupić w Tureckisklep.pl

Jak zrobić ayran

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki szklanki zimnej wody niegazowanej lub gazowanej, ale możesz dodać więcej wody jeśli chcesz uzyskać mniej gęsty napój,
  • duża szczypta soli morskiej 
  • opcjonalnie: drobno posiekana mięta lub świeży ogórek, czarny pieprz, lód w kostkach.

Przepis na domowy ayran

Umieść w blenderze jogurt naturalny, zimną wodę i sól morską wraz z dowolnymi opcjonalnymi składnikami (kostkami lodu, miętą, ogórkiem). Miksuj, aż składniki się połączą, a napój się spieni. Powinno to zająć około 10-20 sekund. Podawaj mocno schłodzony.

jak-zrobic-ayran

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na ayran ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

Co to jest ayran 

Ayran to popularny na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Turcji, orzeźwiający napój jogurtowy.Składa się z zaledwie trzech składników jogurtu naturalnego, wody (czasami gazowanej) i soli. Często serwowany jest na powitanie gości oraz do dań mięsnych i potraw grilla, zwłaszcza kebabów. Ma lekko słonawy, cierpko-kwaskowy smak i świetnie łagodzi pieczenie po spożyciu pikantnych potraw. Turcy uważają ajran za turecki napój narodowy, ale faktem jest że takie same napoje powstały w rożnych zakątkach świata niezależnie od siebie. Przepisy na ayran mogą się różnić w zależności od regionu. W Iranie i Armenii istnieje podobny napój, który nosi nazwę „doogh” (Iran) lub tan (Armenia), ale zwykle podaje się go ze świeżą miętą. W Indiach odpowiednikiem ayranu są chaas i lassi, które występuje w dwóch formach: słodkiej lub słonej.

Ayran, ma niewiele kalorii, jest bogaty w sole mineralne i białko. Doskonale orzeźwia i przywraca równowagę wodną w organizmie. Jest również źródłem pożytecznych bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Ponieważ nie zawiera cukrów i jest niskotłuszczowy, osoby na diecie uwielbiają ten napój i traktują go jako zdrową alternatywę dla innych przeładowanych cukrem napojów. Oprócz wspomagania trawienia ajran jest skutecznym środkiem na kaca.

jak-zrobic-ayran
Jak zrobić ayran.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: