Placki z cukinii i szpinaku

Placki z cukinii i szpinaku

Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni. 

Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem placuszki cukiniowo-szpinakowe przygotowałam w dwóch wariantach, ale sama musisz ocenić czy bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej słone, świetne smakują z sosem czosnkowo - jogurtowym. Placki bez fety posypałam startym, ostrym żółtym serem i było to prawdziwe niebo na talerzu. Te cukiniowe placuszki możesz też usmażyć na patelni, ale będą bardziej kaloryczne. Wybór należy do Ciebie :) 

A może masz ochotę na wegetariański gulasz węgierski ?

placki-z-cukinii-i-szpinaku
Placuszki cukiniowo - szpinakowe z serem feta lub tartym żółtym serem.  

Placki z cukinii i szpinaku

  • 2 średnie cukinie,
  • 150-200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo twardego żółtego sera, ale możesz pominąć ser,
  • 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki albo mięta,
  • 2 jajka dokładnie rozbełtane, 
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około pół szklanki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy,
  • sól, pieprz i papryka chili do smaku 
  • olej do smażenia 

Nie polecam do tych placków tzw. sera Favita, jest zbyt miękki, dlatego użyłam sera koziego w solance Gazi. 

Przepis na placki z cukinii i szpinaku

1. Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przełóż na sitko, posól i odstaw na co najmniej 30 minut. Odciśnij z cukinii, jak najwięcej soku, najwygodniej to zrobić przez gazę.

2. Jeśli masz mrożony szpinak, to najpierw go rozmroź, a następnie odciśnij z wody. Cebulę, czosnek, szpinak i świeże zioła drobniutko posiekaj.

3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

4. Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i chili. Sól dodawaj z umiarem, ponieważ ser solankowy i feta są dość słone. 

5. Do warzyw dodaj rozbełtane jajka, mąkę, starty ser, posiekane zioła, cebulę i czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki. 

6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj niewielkie placuszki i piecz około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwróć placki na drugą stronę. 

Placuszki z cukini i szpinaku możesz też usmażyć na patelni. Na patelni rozgrzej olej. Nabierz łyżką stołową porcję masy warzywnej i rozprowadź na patelni w formie małych placków. Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, na jasno złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Te z patelni będą jednak mniej dietetyczne.

Sos jogurtowy z koperkiem do placuszków cukiniowo - szpinakowych

  • 1 duży jogurt grecki (400g)
  • 1 ogórek wężowy (około 200g) 
  • duży pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub roztarte
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i po około 10 minutach odciśnij sok. Koperek, drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj na miazgę z solą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

placki-z-cukinii-i-szpinaku

Placki z cukinii i szpinaku

Komentarze

  1. Normalnie mam ślinotok:-) Zrobię z mąki z ciecierzycy, bo pszennej jeść na razie nie mogę. Ależ cudne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię placki z cukinii. Twoimi chętnie bym się poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i apetycznie przygotowany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia jako warzywo średni ma smak ale z charakternymi dodatkami jak feta powstaje przepyszne danie. Często robię placki z cukini, a twoje pięknie są podane.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje placki wyglądają przepysznie <3!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: