TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Rośliny przede wszystkim

Rośliny przede wszystkim

101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.

Rośliny przede wszystkim to kolejna nowość na rynku wydawniczym. Książka z pewnością ucieszy każdego, kto chciałby ograniczyć spożycie mięsa, a jednocześnie cieszyć się urozmaiconymi, niebanalnymi posiłkami.

Dla mnie najlepszą rekomendacją tej książki były słowa Yotama Ottolenghi, niekwestionowanego guru kuchni roślinnej, który napisał „Pollanowie ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawiają je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować`”

Podzielona jest na tematyczne rozdziały, poświęcone poszczególnym grupom posiłków, książka rodziny Pollan zawiera ponad 100 przepisów, których przygotowanie nie zajmuje zazwyczaj więcej niż 35 minut. Przepisy na sałatki, zupy i chili, burgery, placuszki i sandwicze, dania wegetariańskie oraz potrawy z ryb, owoców morza lub z dodatkiem mięsa. zaspokoją wymagania każdego kto sięgnie po tę książkę. Także zaprezentowane propozycje przekąsek, dodatków i słodyczy zapowiadają się bardzo apetycznie.  

rosliny-orzede-wszystkim

Warto podkreślić, że autorzy zadbali o dokładne opisy przygotowywania posiłków, a każdy przepis uzupełniony został o listę zakupów oraz graficzne oznaczenie typu potrawy informujące o tym czy jest ona wegetariańska, wegańska, bezglutenowa itd. Całość uzupełniają porady m.in. jak wybierać warzywa, mięso, drób czy owoce morza, jak zaoszczędzić czas w kuchni, co warto mieć w spiżarni i jak sprawić by każde danie smakowało lepiej. 

Ze względu na piękną szatę edytorską i wysmakowane zdjęcia, książka będzie także świetnym prezentem.

rosliny-przede-wszystkim
Tytuł: Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.
Autorka: Tracy Pollan
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Rok wydania: 2021
Oprawa: twarda
Liczba stron: 300


Komentarze

  1. Dieta fleksitariańska jest mi znana i bliska. Często ją stosuję. Nie celowo, tylko intuicyjnie.
    Ciekawa jestem tych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy to z wiekiem przychodzi, ale ciraz częściej sięgam po jedzenie bez mięsa. Chętnie zapoznam się z lekturą. O tej diecie nie słyszałam. Zaintrygowałaś mnie bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych