Rośliny przede wszystkim

Rośliny przede wszystkim

101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.

Rośliny przede wszystkim to kolejna nowość na rynku wydawniczym. Książka z pewnością ucieszy każdego, kto chciałby ograniczyć spożycie mięsa, a jednocześnie cieszyć się urozmaiconymi, niebanalnymi posiłkami.

Dla mnie najlepszą rekomendacją tej książki były słowa Yotama Ottolenghi, niekwestionowanego guru kuchni roślinnej, który napisał „Pollanowie ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawiają je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować`”

Podzielona jest na tematyczne rozdziały, poświęcone poszczególnym grupom posiłków, książka rodziny Pollan zawiera ponad 100 przepisów, których przygotowanie nie zajmuje zazwyczaj więcej niż 35 minut. Przepisy na sałatki, zupy i chili, burgery, placuszki i sandwicze, dania wegetariańskie oraz potrawy z ryb, owoców morza lub z dodatkiem mięsa. zaspokoją wymagania każdego kto sięgnie po tę książkę. Także zaprezentowane propozycje przekąsek, dodatków i słodyczy zapowiadają się bardzo apetycznie.  

rosliny-orzede-wszystkim

Warto podkreślić, że autorzy zadbali o dokładne opisy przygotowywania posiłków, a każdy przepis uzupełniony został o listę zakupów oraz graficzne oznaczenie typu potrawy informujące o tym czy jest ona wegetariańska, wegańska, bezglutenowa itd. Całość uzupełniają porady m.in. jak wybierać warzywa, mięso, drób czy owoce morza, jak zaoszczędzić czas w kuchni, co warto mieć w spiżarni i jak sprawić by każde danie smakowało lepiej. 

Ze względu na piękną szatę edytorską i wysmakowane zdjęcia, książka będzie także świetnym prezentem.

rosliny-przede-wszystkim
Tytuł: Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.
Autorka: Tracy Pollan
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Rok wydania: 2021
Oprawa: twarda
Liczba stron: 300


Komentarze

  1. Dieta fleksitariańska jest mi znana i bliska. Często ją stosuję. Nie celowo, tylko intuicyjnie.
    Ciekawa jestem tych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy to z wiekiem przychodzi, ale ciraz częściej sięgam po jedzenie bez mięsa. Chętnie zapoznam się z lekturą. O tej diecie nie słyszałam. Zaintrygowałaś mnie bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: