2/27/2021

Babka piaskowa

Babka piaskowa 

Przepis na wilgotne ciasto piaskowe nie tylko na Wielkanoc

Babka piaskowa nie zawsze ma u nas formę tradycyjnej babki wielkanocnej. Tę wilgotną babkę piaskową najczęściej piekę w zwykłej keksówce, jako szybkie ciasto na niedzielę i obsypuję cukrem pudrem. To najlepszy przepis na ciasto piaskowe, jaki znam. Jest pyszne i łatwe do przygotowania, idealne na każdą okazję. Babka piaskowa z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej ma jeszcze dwie zalety. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do transportu, jeśli wybieramy się w odwiedziny. 

babka-piaskowa
Babka piaskowa wilgotna i pyszna, najlepsze ciasto do kawy i herbaty.

Babka piaskowa

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
proporcje na keksówkę o wymiarach 25x10 cm lub forma z kominem o średnicy 22-24 cm
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo masło i mąka lub bułka tarta do obsypania formy. 

 Do tego ciasta możesz też dodać kilka kropli aromatu cytrynowego lub sok z połowy małej cytryny. 

babka-piaskowa

Wilgotna babka piaskowa przepis 

1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.  Oddziel żółtka jajek od białek.

2. Keksówkę o wymiarach 25x11 cm lub formę z kominem o średnicy 22-24 cm posmaruj masłem i obsyp mąką. 

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasny puszysty krem, zajmuje to około 8-10 minut.

4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj co najmniej minutę przed dodaniem kolejnego żółtka.

5. Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki i połowę śmietanki kremówki. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę i śmietankę i zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 170-175 stopni. 

6. Ubij białka jajek na sztywną pianę i na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie wmieszają ją do ciasta. 

7. Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50  minut lub do tzw. suchego patyczka. Najlepiej na około 10 minut przed końcem sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto jest już upieczone.

8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw w formie na około 15 minut, a następnie wyjmij i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na kratce. Po wystudzeniu obsyp obficie cukrem pudrem. 

babka-piaskowa
Babka piaskowa.


7 komentarzy:

  1. I jak pamiętam trzeba ją zapijać bo zatyka. Ale uwielbiam. To mój smak dzieciństwa. Też na Wielkanoc zrobię ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro wilgotna to chętnie się poczęstuję. Kiedyś nie przepadałam za tym ciastem. Było suche i zapychające. Pewnie dodatek śmietany robi tu dobrą robotę.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie wilgotne babki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie babki piaskowe to ulubione ciasta mojego taty. Jakoś zawsze gdy je widzę to o nim myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna babka! Idealna na każdą okazję. Sama miałam podobny przepis od mojej teściowej. Teraz trochę ją udoskonaliłam o Twoje wskazówki. Zawsze wychodzi bardzo smaczna, a samo jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. To też dobra opcja w przypadku niespodziewanej wizyty gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łatwa w wykonaniu szybka i idealna na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis