Babka piaskowa

Babka piaskowa 

Przepis na wilgotne ciasto piaskowe nie tylko na Wielkanoc.

Babka piaskowa przepis na wilgotne ciasto piaskowe. Babka piaskowa nie zawsze ma u nas formę tradycyjnej babki wielkanocnej. Tę wilgotną babkę piaskową najczęściej piekę w zwykłej keksówce, jako szybkie ciasto na niedzielę i obsypuję cukrem pudrem. To najlepszy przepis na ciasto piaskowe, jaki znam. Jest pyszne i łatwe do przygotowania, idealne na każdą okazję. Babka piaskowa z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej ma jeszcze dwie zalety. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do transportu, jeśli wybieramy się w odwiedziny. 

babka-piaskowa
Babka piaskowa przepis na wilgotne ciasto piaskowe, najlepsze ciasto do kawy i herbaty.

Babka piaskowa

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
proporcje na keksówkę o wymiarach 25x10 cm lub forma z kominem o średnicy 22-24 cm
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo masło i mąka lub bułka tarta do obsypania formy. 

 Do tego ciasta możesz też dodać kilka kropli aromatu cytrynowego lub sok z połowy małej cytryny. 

babka-piaskowa

Wilgotna babka piaskowa przepis 

1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.  Oddziel żółtka jajek od białek.

2. Keksówkę o wymiarach 25x11 cm lub formę z kominem o średnicy 22-24 cm posmaruj masłem i obsyp mąką. 

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasny puszysty krem, zajmuje to około 8-10 minut.

4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj co najmniej minutę przed dodaniem kolejnego żółtka.

5. Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki i połowę śmietanki kremówki. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę i śmietankę i zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 170-175 stopni. 

6. Ubij białka jajek na sztywną pianę i na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie wmieszają ją do ciasta. 

7. Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika (grzałka góra - dół) i piecz przez około 45-50  minut lub do tzw. suchego patyczka. Najlepiej na około 10 minut przed końcem sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto jest już upieczone.

8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw w formie na około 15 minut, a następnie wyjmij i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na kratce. Po wystudzeniu obsyp obficie cukrem pudrem. 

babka-piaskowa
Babka piaskowa.


Komentarze

  1. I jak pamiętam trzeba ją zapijać bo zatyka. Ale uwielbiam. To mój smak dzieciństwa. Też na Wielkanoc zrobię ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro wilgotna to chętnie się poczęstuję. Kiedyś nie przepadałam za tym ciastem. Było suche i zapychające. Pewnie dodatek śmietany robi tu dobrą robotę.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie wilgotne babki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie babki piaskowe to ulubione ciasta mojego taty. Jakoś zawsze gdy je widzę to o nim myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna babka! Idealna na każdą okazję. Sama miałam podobny przepis od mojej teściowej. Teraz trochę ją udoskonaliłam o Twoje wskazówki. Zawsze wychodzi bardzo smaczna, a samo jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. To też dobra opcja w przypadku niespodziewanej wizyty gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łatwa w wykonaniu szybka i idealna na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można do niej dodać kakao? 🤎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można :)

      Usuń
    2. A czy pięć z termoobiegiem czy bez ?

      Usuń
    3. Najlepiej grzałka góra - dół.

      Usuń
    4. Gdy dodaję kakao, to ujmuję tyle mąki ile dałam kakao. Kakao trzeba traktować jak
      mąkę.

      Usuń
  8. A można czymś zastąpić śmietankę? Aktualnie nie mam w domu a sklepy zamknięte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, śmietany w tym przepisie nie powinno się niczym zastępować

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: