TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Placki z cukinii i szpinaku

Placki z cukinii i szpinaku

Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni. 

Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem placuszki cukiniowo-szpinakowe przygotowałam w dwóch wariantach, ale sama musisz ocenić czy bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej słone, świetne smakują z sosem czosnkowo - jogurtowym. Placki bez fety posypałam startym, ostrym żółtym serem i było to prawdziwe niebo na talerzu. Te cukiniowe placuszki możesz też usmażyć na patelni, ale będą bardziej kaloryczne. Wybór należy do Ciebie :)  Do tych placków świetnie pasuje ketchup z cukinii przepis jest prosty i sprawdzony od lat.

A może masz ochotę na wegetariański gulasz węgierski ?

placki-z-cukinii-i-szpinaku
Placuszki cukiniowo - szpinakowe z serem feta lub tartym żółtym serem.  

Placki z cukinii i szpinaku

  • 2 średnie cukinie,
  • 150-200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo twardego żółtego sera, ale możesz pominąć ser,
  • 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki albo mięta,
  • 2 jajka dokładnie rozbełtane, 
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około pół szklanki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy,
  • sól, pieprz i papryka chili do smaku 
  • olej do smażenia 

Nie polecam do tych placków tzw. sera Favita, jest zbyt miękki, dlatego użyłam sera koziego w solance Gazi. 

Przepis na placki z cukinii i szpinaku

1. Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przełóż na sitko, posól i odstaw na co najmniej 30 minut. Odciśnij z cukinii, jak najwięcej soku, najwygodniej to zrobić przez gazę.

2. Jeśli masz mrożony szpinak, to najpierw go rozmroź, a następnie odciśnij z wody. Cebulę, czosnek, szpinak i świeże zioła drobniutko posiekaj.

3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

4. Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i chili. Sól dodawaj z umiarem, ponieważ ser solankowy i feta są dość słone. 

5. Do warzyw dodaj rozbełtane jajka, mąkę, starty ser, posiekane zioła, cebulę i czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki. 

6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj niewielkie placuszki i piecz około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwróć placki na drugą stronę. 

Placuszki z cukini i szpinaku możesz też usmażyć na patelni. Na patelni rozgrzej olej. Nabierz łyżką stołową porcję masy warzywnej i rozprowadź na patelni w formie małych placków. Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, na jasno złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Te z patelni będą jednak mniej dietetyczne.

Sos jogurtowy z koperkiem do placuszków cukiniowo - szpinakowych

  • 1 duży jogurt grecki (400g)
  • 1 ogórek wężowy (około 200g) 
  • duży pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub roztarte
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i po około 10 minutach odciśnij sok. Koperek, drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj na miazgę z solą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

placki-z-cukinii-i-szpinaku

Placki z cukinii i szpinaku

Komentarze

  1. Normalnie mam ślinotok:-) Zrobię z mąki z ciecierzycy, bo pszennej jeść na razie nie mogę. Ależ cudne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię placki z cukinii. Twoimi chętnie bym się poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i apetycznie przygotowany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia jako warzywo średni ma smak ale z charakternymi dodatkami jak feta powstaje przepyszne danie. Często robię placki z cukini, a twoje pięknie są podane.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mąka owsiana też może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owsianą tych placków nie robiłam, ale powinny się udać

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych