Cukinia w słoikach

Cukinia w słoikach

Marynowana cukinia w przyprawie curry na zimę.

Cukinia w słoikach przepis na marynowaną cukinię na zimę w zalewie curry. Cukinia w słoikach to przepis sprawdzony od wielu lat. Marynowana cukinia w curry jest jedną z podstawowych marynat w naszej spiżarni. Przygotowuję ją bardzo podobnie jak ogórki w curry do słoików. Przepis na marynowaną cukinię z przyprawą curry nie sprawi Ci trudności. Łatwa do zrobienia cukinia w słoikach na zimę, to zarazem najlepszy przepis na przetwory z cukinii. Marynowana cukinia jest idealnym dodatkiem do burgerów i kanapek, z powodzeniem zastępuje ogórki konserwowe. Plasterki cukinii są świetną przekąską na każdą okazję. Teraz, gdy nadchodzi sezon na przetwory z cukinii, będziesz potrzebować wielu pomysłów, a przepis na cukinię w słoikach na zimę z pewnością będzie jednym z ulubionych. 

cukinia-w-sloikach
Marynowana cukinia w słoikach na zimę z powodzeniem zastępuje ogórki konserwowe, ale jest też świetnym dodatkiem do sałatek.

Cukinia w słoikach

żeby łatwiej było Ci przeliczyć składniki, podaję proporcje na 1 kg cukinii

  • 1 kg cukinii, mogą być żółte, zielone lub pół na pół,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • po 4-5 ziaren pieprzu do każdego słoika, 
  • pół szklanki octu spirytusowego 10% lub 3/4 szklanki octu 6%
  • 3 szklanki wody
  • po 1 ząbku czosnku średniej wielkości do każdego słoika,
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżki soli kamiennej 

Cukinia w słoikach przepis

1. Cukinie dokładnie umyj i odetnij końcówki z obu stron. Młodych, niewielkich cukinii nie musisz obierać ani oczyszczać z nasion. Jeśli masz duże cukinie, to wytnij gniazda nasienne. 

2. Pokrój cukinie w słupki albo plastry o grubości około 8-10 mm. Ułóż cukinię ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku i 4-5 ziaren pieprzu.

3. Przygotuj zalewę octową do cukinii - zagotuj  wodę z solą kamienną, cukrem i przyprawą curry. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dolej ocet, doprowadź na chwilę do wrzenia i gotuj 2-3 minuty.

4. Zamieszaj zalewę, aby przyprawy nie opadały na dno i wlej do słoików z cukinią. Warzywa powinny być całkowicie przykryte zalewą.  Zakręć słoiki i pasteryzuj około 10 minut. Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na cukinię w słoikach na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

cukinia-w-sloikach

Jak przechowywać cukinię.

Cukinia, to odmiana dyni zwyczajnej, została wyhodowana w Mediolanie pod koniec XIX wieku. Jej włoska nazwa zucchina to w dosłownym tłumaczeniu mała dynia. Cukinia jest niskokaloryczna i sprzyja przemianie materii. Zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal.

Cukinie nie powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 8°C. Nie należy również przechowywać cukinii w pobliżu pomidorów, jabłek i innych owoców przekwitających, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje, że cukinie szybko dojrzewają i psują się. 

cukinia-w-sloikach
Cukinia w słoikach na zimę.

Komentarze

  1. W tym roku na pewno zrobię tak cukinie. I będę używać do hamburgerów:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalewa ma być własną gorąca czy zimna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: