Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru

Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru

bardzo prosty przepis 


Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru robimy co roku, bo wiadomo - taki domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Oprócz przecieru przygotowuję też prosty sos pomidorowy do wszystkiego. Przez wiele lat przecier i sos pomidorowy robiłam tradycyjną metodą, ale mając do przerobienia kilkadziesiąt kilogramów pomidorów po pierwszej partii szlag mnie trafił.
Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów wykorzystałam do tego szybkowar i przecierak do warzyw.
Szybkowar sprawdził się doskonale, pomidory były gotowe do przecierania po kilku minutach, od osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia. Trochę gorzej poszło z przecieraniem - mimo użycia najdrobniejszego sitka kilka pestek jednak się w przecierze znalazło.

Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru

  • pomidory - dowolna ilość
  • sól - 1 płaska łyżeczka na kilogram pomidorów (można dodać nieco więcej jeśli ktoś lubi słone potrawy)
  • cukier - w zależności od tego jak słodkie są pomidory - najlepiej spróbować przecieru i ewentualnie posłodzić jeśli będzie taka potrzeba
  • opcjonalnie 1 mała bardzo ostra papryka na 3 kg pomidorów
  • opcjonalnie ulubione zioła np. bazylia, oregano w ilości zgodnej z waszymi upodobaniami.
Sprzęt
  • szybkowar - im większy tym lepszy
  • przecierak do warzyw lub blender
  • słoiki

Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru przepis

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć szypułki. Tak przygotowane pomidory pokroić na ćwiartki i napełnić szybkowar do połowy.  Gotować około 5 do 8 minut od chwili osiągnięcia ciśnienia (w moim modelu gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut).
Wyjąć pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować.
Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można go jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 45 minut.
Gorący, cały czas gotujący się przecier  rozlać do czystych, wyparzonych słoików.
Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia lub zapasteryzować.

Pasteryzacja przecieru pomidorowego

  • słoiki o pojemności 0,5 litra - 15 minut
  • słoiki o pojemności 1 litra - 25 minut 

gesty-przecier-pomidorowy-z-szybkowaru
Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadza się :)
      Doskonale sprawdza się też do sosów

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Super przepis,bardzo przydatne sugestie ,dzięki😆

    OdpowiedzUsuń
  3. pomidory na przecier tylko ze skórkami wszelkie firmy produkujące przecież tylko tak robią ponieważ skórki zawierają bezcenne aromaty i składniki mineralne. Wystarczy zblendować i przecedzić przez sito na którym zostaną pestki i śladowe części skórek. Tak robię. Pozdrawiam👍😁

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: