5/21/2021

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho 

Chrupiące ogórki małosolne bez wody.

Ogórki małosolne na sucho są nieco delikatniejsze w smaku, niż tradycyjne ogórki małosolne w słoikach, ale nie wymagają zalewy, ani pilnowania, aby cały czas były pod wodą. Przepis na ogórki małosolne bez wody od lat jest kulinarnym przebojem, bo chrupiące ogórki małosolne w woreczku na sucho to bardzo wygodne rozwiązanie. Przygotowanie ogórków małosolnych bez zalewy jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy mocny foliowy woreczek do zamrażania żywności z zamknięciem strunowym, ogórki i przyprawy. Jeszcze szybciej przygotujesz ogórki małosolne w woreczku do pakowania próżniowego lub pojemniku próżniowym, więc jeśli masz pakowarkę,  skorzystaj z tej możliwości. Ogórki małosolne na sucho będą gotowe po 12-24 godzinach.

Przepisy na ogórki

tradycyjne ogórki małosolne

ogorki-malosolne-na-sucho
Chrupiące ogórki małosolne bez wody są łatwiejsze do transportu, jeśli wybierasz się na majówkę.
 

Ogórki małosolne na sucho

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych mniej więcej tej samej wielkości,
  • 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli do przetworów,
  • około 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w paski, 
  • opcjonalnie liść chrzanu, liście wiśni, dębu lub porzeczki,
  • 3-4 gałązki kopru wraz z baldachami,
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1-2 łyżeczki ziaren gorczycy.

Ogórki małosolne bez wody przepis

1. Ogórki umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.

2. Zetnij po około 2-3 mm końcówki z obu stron. 

3. Czosnek i chrzan obierz i pokrój w cienkie plasterki.

4. Do przeznaczonego do kontaktu z żywnością woreczka z zapięciem strunowym włóż plasterki  czosnku, koper, pokrojony chrzan, ogórki, gorczycę, sól i ewentualnie liście. Do przygotowania ogórków małosolnych bez wody wybierz mocne grube woreczki, ponieważ na skutek kontaktu z solą ogórki puszczą trochę soku. 

5,. Potrząśnij kilka razy woreczkiem, aby przyprawy się wymieszały, a następnie usuń nadmiar powietrza.

6. Wstaw woreczek z ogórkami do lodówki na 24 godziny, ponieważ jeśli zostawisz je na kuchennym blacie szybko zrobią się miękkie. Po otwarciu woreczka możesz  przechowywać ogórki w lodówce do 3 dni.

Ogórki małosolne próżniowo

Przygotuj ogórki i przyprawy tak jak opisałam w punktach od 1 do 3. Podany poniżej czas dotyczy pojemników Food Saver i woreczków próżniowych wielokrotnego użytku tej samej firmy.

  • W woreczkach do pakowania próżniowego
    • W woreczku przeznaczonym do pakowania próżniowego umieść ogórki i posyp je równomiernie solą. Na ogórkach ułóż pozostałe składniki. Usuń powietrze i zamknij próżniowo. Włóż woreczek z ogórkami na 12-20 godzin do lodówki.  Po tym czasie powinny być gotowe.
  • W pojemnikach do pakowania i marynowania próżniowego
    • Jeśli masz pojemniki do pakowania próżniowego to umieść w nim wszystkie składniki. Potrząśnij kilka razu pojemnikiem, a następnie usuń powietrze. Wstaw pojemnik z ogórkami na 12-20 godzin do lodówki. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe. 
Zamknięte próżniowo ogórki małosolne przechowuj w lodówce do 4-5 dni. 
 
ogorki-malosolne-na-sucho
Lekko słone ogórki możesz przygotować bez wody w także w pojemnikach próżniowych.
 

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho

Przepis na ogórki małosolne zawsze się uda, jeśli będziesz pamiętała o dwóch podstawowych zasadach. Ogórki przed włożeniem do woreczka powinny być dokładnie umyte i wymoczone przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie, a następnie osuszone. Do ogórków małosolnych używaj tylko soli kamiennej do przetworów (niejodowanej). Ogórki małosolne w woreczkach to świetny sposób, na kiszenie ogórków bez zalewy, jeśli chcesz zabrać ze sobą na wakacyjny wyjazd. Są pyszne, chrupiące, wprost idealne do kanapek i chleba ze smalcem. Jednak mimo wszystko i tak najlepsze są ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie.

ogorki-malosolne-na-sucho

Skąd się wzięły ogórki kiszone

Podobno przepis na ogórki kiszone zawdzięczamy robotnikom budującym Chiński Wielki Mur.. Równie popularna jest hipoteza, że jako pierwsi przygotowali je mieszkańcy Doliny Tygrysu w Mezopotamii, kisząc ogórki sprowadzone z Indii. Mieszkając w Al-Khobar kilka razy próbowałam ukisić ogórki importowane z Indii, ani razu mi się nie udało. Robiły się miękkie i "kapciowate" już następnego dnia. 

Ogórki małosolne na sucho.


5 komentarzy:

  1. Te próżniowe to na bank wypróbuję. Świetny pomysł, zwłaszcza jak się jest na wakacjach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. To rosyjska metoda na szybkie ogórki. Twoje wyglądają pysznie. I pomysł z próżnią super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórki na sucho często robię, super alternatywa dla tradycyjnych. Widzę że to urządzenie super w tym pomaga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, trzeba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis