Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem 

Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho.

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową nutą. Duża ilość kakao sprawia, że ​​ciasto z czerwonym winem jest bardzo miękkie i czekoladowe, a cynamon, chociaż nie jest niewyczuwalny, dodatkowo wzmacnia smak czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe na winie  tzw. bolo de vinho wywodzi się z Portugalii. Najbardziej odpowiednie będą więc półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne czerwone wina portugalskie np. Portada lub Ponte, ale zdarza mi się używać też białego wina.  Kupisz je bez problemu w większości marketów. 

Ciasto na czerwonym winie najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu i doskonale znosi transport. Jest więc idealnym ciastem na każdą imprezę. 

ciasto-czekoladowe-z-czerwonym-winem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe dla dorosłych z dużą ilością czerwonego wina.

Ten sprawdzony i prosty przepis na ciasto czekoladowe na winie nie sprawi Ci kłopotu, ale jest to raczej ciasto dla dorosłych. Wino od tysięcy lat udowadnia, że jest uniwersalnym składnikiem wielu dań. Nie czekaj więc i zrób najlepsze ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina. 

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru 
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru, 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 300 ml wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina np. Portada
  • cukier puder do posypania 
  • ewentualnie bita śmietana do podania. 

ciasto-czekoladowe-z-czerwonym-winem

Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonym winem

1. W misce wymieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól. 

2. Masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Zajmuje to około 4-5 minut na najwyższych obrotach miksera. 

3. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Dodaj 1 jajko i ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj następne jajko i znowu ucieraj do połączenia składników. Dodaj ekstrakt waniliowy i ucieraj około 2 minut.

4. Dodaj połowę mąki i połowę wina i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pozostałą mąkę i wino i ponownie wymieszaj.

5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm (może to być firma do babki lub tortownica) posmaruj masłem i oprósz mąką. 

6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut. Najlepiej sprawdź, za pomocą patyczka czy jest już upieczone.

7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut. Po tym czasie możesz wyjąć je z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.

Przygotowując ten przepis na ciasto czekoladowe z winem korzystałam m.in. z bloga Any Patuleia Ortins oraz z zamieszczonego w Internecie przepisu Anne Willan pochodzącego z jej książki Cooking with Wine. So ciasta dodałam czerwone wino Portada.

Jeśli lubicie słoneczną Portugalię i doskonałe portugalskie wina, to warto wiedzieć, że do 30 czerwca trwa KONKURS w którym możecie wygrać: 

  • wspaniałą wycieczkę dla 2 osób do Portugalii 
  • 2 x zestaw walizek Puccini z 10 butelkami win 
  • 30 x zestaw portugalskich win z regionów Lisboa i Tejo 
Zasady konkursu są dostępne na stronie www.winazportugalii.pl 
Konkurs trwa do 30.06.2021 roku

ciasto-czekoladowe-z-czerwonym-winem
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem.


Komentarze

  1. Ciasto jest świetne. Znam, jadłam nie raz w Portugalii i sama też piekłam. Na śniadanie z kawą to idealny duet.

    OdpowiedzUsuń
  2. No skusiłaś mnie i będę robić. Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No skusiłaś mnie i będę robić. Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: