5/19/2021

Proste bułki śniadaniowe

Proste bułki śniadaniowe

Bułki szkolne nadziewane serem.

Proste bułki śniadaniowe z ulubionym farszem kiedyś określano jako bułki szkolne. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie musisz ich kroić i nakładać dodatków, jeśli zrobisz pyszną bułeczkę z nadzieniem na śniadanie do szkoły lub do pracy. Te bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Najczęściej wypełniam je tym samym farszem co mołdawska placinta z serem albo farszem jajecznym, ale każdy inny także świetnie pasuje. Łatwe pszenne bułeczki śniadaniowe są też super przekąską na imprezę.

proste-bulki-sniadaniowe
Łatwy przepis na pszenne bułki śniadaniowe z nadzieniem.

Przepis na bułki śniadaniowe nadziewane serem i natką pietruszki podpatrzyłam na blogu tureckisklep.pl/blog (znajdziesz je tam pod nazwą pogaca). Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.  

Smaczne i szybkie bułki z nadzieniem - składniki

proporcje na 6-8 bułeczek, wszystkie składniki na bułki śniadaniowe powinny być w temperaturze pokojowej

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego, ale nie greckiego
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru 
  • pół łyżeczki soli, ale możesz dodać odrobinę więcej
  • dodatkowo 1 żółtko do posmarowania wierzchu bułeczek i ulubione ziarna albo starty na grubych oczkach żółty ser  np. Bursztyn do posypania bułeczek 

Nadzienie do pszennych bułeczek

składniki wystarczy ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem

  • 1 wariant:  pęczek natki pietruszki drobno posiekany i około 150-200 g  sera solankowego, wymieszane na jednolitą masę
  • 2 wariant: 4 duże  jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane, wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku (1 pęczek)
  • 3 wariant: 150-180 g pieczarek, 1 duża cebula, tłuszcz do podsmażenia. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj posiekane drobno pieczarki i smaż, aż odparuje woda. Dopraw do smaku solą pieprzem i ostrą papryką. Pozostaw do ostygnięcia.

Proste bułki śniadaniowe przepis 

1. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrabiaj ręcznie lub mikserem do chwili, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli się klei, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia.

3. Teraz możesz przygotować wybrany wariant nadzienia. 

4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 -3 minuty.

5. Podziel ciasto na 6-8 równych części. Każdą rozpłaszcz w dloniach i na środek nałóż porcję farszu. Sklej ciasto i uformuj nieduże bułeczki.

proste-bulki-sniadaniowe

6. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Bułki posmaruj na wierzchu rozbełtanym żółtkiem i posyp ulubionymi ziarnami albo startym żółtym serem. Piecz około 20-25 minut lub do mocnego zrumienieni.  

proste-bulki-sniadaniowe
Proste bułki śniadaniowe

6 komentarzy:

  1. o matulu, ależ one obłędnie wyglądają. Ślinka leci od razu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite. Zjadłabym taką z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułki bardzo zaskoczyły moje dzieci. Często nie chcą jeść śniadania i ja staram się wdrażać najróżniejsze pomysły by je do niego zachęcić. Nie zawsze się to udaje. Wiem, że ważne jest by ich zaciekawić. Tak też było w przypadku tych bułek. Podałam coś, czego wcześniej nie znali i niepewnie spróbowali. Tak im zasmakowały, że od kilku dni przygotowuję je codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Namówiłaś mnie:) w niedzielę planujemy jednodniowy wyjazd to w sobotę zrobię i chyba wykorzystam wariant nr.2 i nr.3 buleczki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki wyglądają na wyjątkowo smaczne i proste fo przygotowania. Zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie! Będę robić, moja rodzina będzie zachwycona!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis