Kuchnia indukcyjna - jakich sprzętów wymaga i jakie ma zalety?

Gotowanie w domu to dla wielu osób codzienność, przyjemność i też frajda, gdy uda nam się zrobić coś naprawdę dobrego. W jaki sposób pomoże nam w tym kuchenka indukcyjna? 

1. Dlaczego warto zdecydować się na kuchenkę  indukcyjną? 

2. Największe zalety kuchenki indukcyjnej 

3. Jakich garnków potrzebujemy do kuchenki indukcyjnej? 

kuchnia-indukcyjna-jakich-sprzetow-wymaga-i-jakie-ma-zalety

Dlaczego warto zdecydować się na kuchenkę indukcyjną? 

Posiadanie kuchenki indukcyjnej niesie ze sobą wiele plusów, począwszy od estetycznego wyglądu a skończywszy na racjonalnym wykorzystywaniu energii. Jest to urządzenie idealne wszędzie tam, gdzie nie mamy dostępu do podłączenia gazowego, a także w sytuacji, gdy nasza kuchnia jest dość mała i chcemy zachować w niej jak najwięcej przestrzeni dla innych rzeczy. Aby indukcja działała poprawnie musimy wprawdzie mieć dedykowane jej sprzęty kuchenne, jednak obecnie tego rodzaju garnki czy patelnie nie są już tak znacząco droższe i możemy bez problemu znaleźć wiele różnych rodzajów, kształtów i rozmiarów, które będą odpowiadać naszym potrzebom. 

Największe zalety kuchenki indukcyjnej 

Jednym z największych plusów posiadania kuchenki indukcyjnej jest oczywiście możliwość rezygnacji z gazu i lepsze wykorzystywanie energii elektrycznej. Z jednej strony nie musimy martwić się o dodatkowy rachunek w miesiącu, a z drugiej gotowanie nie doda zbyt wielkiej opłaty do naszego przeciętnego zużycia prądu. Indukcja jest również bezpieczniejsza, ponieważ nie mamy kontaktu z otwartym płomieniem, a także wiele płyt jest wyposażonych w systemy zabezpieczeń utrudniające poparzenie się. Jest to szczególnie istotne w sytuacji, gdy mamy małe dzieci - możemy w łatwy sposób zablokować płytę tak, aby nie dało się jej przypadkowo włączyć. Ostatnim istotnym aspektem jest również łatwość utrzymania w czystości: ponieważ kuchenka nie ma palników ani innych skomplikowanych elementów, bardzo łatwo jest utrzymać ją w dobrym stanie. 

Jakich garnków potrzebujemy do kuchenki indukcyjnej? 

Garnki na indukcję różnią się nieco od tych dedykowanych do tradycyjnych kuchenek. Przede wszystkim muszą posiadać ferromagnetyczne dno, tak aby systemy w płycie indukcyjnej były w stanie wykryć, że coś na niej stoi. Samo dno musi być też możliwie jak najbardziej płaskie, tak aby dobrze przylegało do pola grzewczego - to właśnie z tego dopasowania bierze się największa oszczędność energii. Chociaż na rynku znajdziemy sprzęty wykonane z wielu różnych materiałów, wciąż najpopularniejsze i najchętniej wykorzystywane są garnki na indukcję ze stali nierdzewnej, głównie ze względu na ich estetykę wykonania i łatwość czyszczenia 

Sponsorowany materiał zewnętrzny

Komentarze

  1. U nas w ogóle nie ma gazu więc wybór był oczywisty.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w ogóle nie ma gazu więc wybór był oczywisty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchnię indukcyjną mam odkąd się pojawiła na naszym rynku, więc nie wyobrażam sobie gotowania na innej

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam kuchnie indukcyjną i w porównaniu z gazową zecydowanie bardziej ją sobie chwale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Według mnie kuchenka indukcyjna to strzał w dziesiątkę. O wiele łatwiejsza jest w czyszczeniu. Wygląda też przyjemniej dla oka. No i jest bezpieczniejsza, to oczywiste. Bardzo dobry, merytoryczny wpis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchnia indukcyjna to mega wygoda, gorzej jednak gdy okaże się, że nie ma prądu. Miałem tak ostatnio z przygotowaniem śniadania, a bardzo śpieszyłem się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: