Proste bułki śniadaniowe

Proste bułki śniadaniowe

Bułki szkolne nadziewane serem.

Proste bułki śniadaniowe z ulubionym farszem kiedyś określano jako bułki szkolne. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie musisz ich kroić i nakładać dodatków, jeśli zrobisz pyszną bułeczkę z nadzieniem na śniadanie do szkoły lub do pracy. Te bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Najczęściej wypełniam je tym samym farszem co mołdawska placinta z serem albo farszem jajecznym, ale każdy inny także świetnie pasuje. Łatwe pszenne bułeczki śniadaniowe są też super przekąską na imprezę.

proste-bulki-sniadaniowe
Łatwy przepis na pszenne bułki śniadaniowe z nadzieniem.

Przepis na bułki śniadaniowe nadziewane serem i natką pietruszki podpatrzyłam na blogu tureckisklep.pl/blog (znajdziesz je tam pod nazwą pogaca). Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.  

Smaczne i szybkie bułki z nadzieniem - składniki

proporcje na 6-8 bułeczek, wszystkie składniki na bułki śniadaniowe powinny być w temperaturze pokojowej

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego, ale nie greckiego
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru 
  • pół łyżeczki soli, ale możesz dodać odrobinę więcej
  • dodatkowo 1 żółtko do posmarowania wierzchu bułeczek i ulubione ziarna albo starty na grubych oczkach żółty ser  np. Bursztyn do posypania bułeczek 

Nadzienie do pszennych bułeczek

składniki wystarczy ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem

  • 1 wariant:  pęczek natki pietruszki drobno posiekany i około 150-200 g  sera solankowego, wymieszane na jednolitą masę
  • 2 wariant: 4 duże  jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane, wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku (1 pęczek)
  • 3 wariant: 150-180 g pieczarek, 1 duża cebula, tłuszcz do podsmażenia. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj posiekane drobno pieczarki i smaż, aż odparuje woda. Dopraw do smaku solą pieprzem i ostrą papryką. Pozostaw do ostygnięcia.

Proste bułki śniadaniowe przepis 

1. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrabiaj ręcznie lub mikserem do chwili, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli się klei, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia.

3. Teraz możesz przygotować wybrany wariant nadzienia. 

4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 -3 minuty.

5. Podziel ciasto na 6-8 równych części. Każdą rozpłaszcz w dloniach i na środek nałóż porcję farszu. Sklej ciasto i uformuj nieduże bułeczki.

proste-bulki-sniadaniowe

6. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Bułki posmaruj na wierzchu rozbełtanym żółtkiem i posyp ulubionymi ziarnami albo startym żółtym serem. Piecz około 20-25 minut lub do mocnego zrumienieni.  

proste-bulki-sniadaniowe
Proste bułki śniadaniowe

Komentarze

  1. o matulu, ależ one obłędnie wyglądają. Ślinka leci od razu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite. Zjadłabym taką z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułki bardzo zaskoczyły moje dzieci. Często nie chcą jeść śniadania i ja staram się wdrażać najróżniejsze pomysły by je do niego zachęcić. Nie zawsze się to udaje. Wiem, że ważne jest by ich zaciekawić. Tak też było w przypadku tych bułek. Podałam coś, czego wcześniej nie znali i niepewnie spróbowali. Tak im zasmakowały, że od kilku dni przygotowuję je codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Namówiłaś mnie:) w niedzielę planujemy jednodniowy wyjazd to w sobotę zrobię i chyba wykorzystam wariant nr.2 i nr.3 buleczki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki wyglądają na wyjątkowo smaczne i proste fo przygotowania. Zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie! Będę robić, moja rodzina będzie zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki wyglądają fantastycznie, ślinka cieknie!!! Proszę o więcej takich przepisów! Wszystkie trzy warianty nadzienia są bardzo smaczne. Napisz proszę, czy można w takich bułeczkach można wykorzystać nadzienie z kaszy? Kiedyś jadłam bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i zastanawiałam się czy kasza bulgur może być też wykorzystana w takim przepisie, bo to moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: