6/18/2018

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem - kuchnia meksykańskiego południa

CzteryFajery.pl gotują na warsztatach kulinarnych TABASCO®


Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem to typowy przykład kuchni Tex-Mex (kuchnia teksasko-meksykańska), która charakteryzuje się wyrazistym, pikantnym lub bardzo pikantnym smakiem. Jej niekwestionowaną królową są papryczki chili dodawane (w różnej postaci) niemalże do każdej potrawy, a nawet do deserów.

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych. Autorem przepisu jest światowej klasy szef kuchni - Gary Evans - globalny ambasador sosów TABASCO®
Sos TABASCO® jako jeden z nielicznych produktów kulinarnych, przetrwał próbę czasu - od 1868 roku do dnia dzisiejszego produkowany jest wg tej samej receptury - miazga z papryczek chili dojrzewa przez trzy lata w beczkach wykonanych z drewna białego dębu.

Przed włożeniem do tortilli nadzienia możecie, ale to już moja sugestia, ułożyć na spód plasterek łatwo topiącego się sera - w ten sposób powstanie... quesadilla z grillowanym kurczakiem i warzywami.
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem  mogą być świetnym dopełnieniem grillowego przyjęcia, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem  - składniki

  • 500g mięsa z udek z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie kliny (z małej cebuli otrzymacie osiem części, z dużej odpowiednio więcej)
  • 1 łyżka TABASCO® Habanero Pepper Sauce
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka nasion kminku
Do serwowania
  • 8 tortilli kukurydzianych podgrzanych
  • 2 awokado pokrojone w plasterki
  • gałązki kolendry, pokrojone rzodkiewki i pokrojona w ósemki limonka
Ps. Dobrej jakości wędzoną paprykę można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Jak zrobić tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Rozgrzej grill (lub patelnię grillową) do średniej temperatury.
W moździerzu utrzyj czosnek, czarny pieprz, sól, wędzoną paprykę i kminek do uzyskania gładkiej, jednolitej przyprawy
Do miski włóż pozbawione skóry i kości mięso z kurczaka, cebulę, olej, sos TABASCO® Habanero i mieszankę przypraw, całość wymieszaj.
Grilluj kurczaka i cebulę przez około 4 minuty z każdej strony
Zdejmij kurczaka z grilla, odłóż na 5 minut przed krojeniem
Podawać z tortillami, plastrami awokado, gałązkami kolendry, rzodkiewkami w plasterkach i pokrojoną na ósemki limonką.

Gary Evans, szef kuchni, globalny ambasador Tabasco i Karolina z bloga UgotowanePozamiatane.pl
Gotujemy - Asia z bloga Byłem tu. Tony Halik zastanawia się, który sos wybrać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger