8/22/2013

Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb

Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb może być stosowana do dań z grilla, piekarnika lub z patelni. Nadaje potrawom wspaniały orientalny smak i doskonale zmiękcza mięso
Poniżej proporcje na cztery udka z kurczaka albo cztery plastry karkówki.
 

Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb - składniki

    • 1/2 szklanki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu
    • 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
    • 2 łyżki stołowe octu winnego
    • 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony)
    • opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe

      Jak przygotować marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 

      Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
      Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze
      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
      Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.

      Źródło


      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Drukuj lub zapisz przepis

      Copyright © 2014 Cztery Fajery , Blogger