TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka

W Arabii Saudyjskiej, gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę termiczną mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich niestety nie przypomina smakiem tych, do których byłem przyzwyczajony w Polsce.
Z pomocą jak zrobić domowy ketchup pośpieszył niezastąpiony w takich sytuacjach Futrzak
Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani sokownika, ani innych urządzeń oprócz noża, patelni i deski do krojenia, no i w moim przypadku przydał się blender ręczny.

Ketchup domowy

  • 1 spora papryczka jalopeno (ja daję 3 papryczki piri-piri, ale nie każdy jest w stanie przełknąć taką porcję kapsaicyny)
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg obranych ze skórki, rozprażonych na patelni i odparowanych z nadmiaru wody pomidorów
  •  oliwa do smażenia
  • sól, cukier, pieprz i ocet jabłkowy do smaku
  • około półtorej łyżki stołowej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia
  • opcjonalnie oregano lub bazylia jeśli ktoś lubi

Jak zrobić ketchup domowy

Cebule i jalopeno siekamy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Lekko zbrązawiamy, zalewamy pulpą pomidorową. Gotujemy dopóki cebula nie będzie miękka. Doprawiamy solą, cukrem, octem. Ja dorzuciłam jeszcze trochę podsuszonego oregano – chociaż bazylia byłaby niewątpliwie lepsza. Na koniec zagęszczamy skrobią, przelewamy do słoików.
Mniam - żaden sklepowy ketchup nie umywa się do tego.

Ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut. Ja przed przelaniem do słoików dodatkowo miksuję wszystko blenderem.

Ketchup domowy

Komentarze

  1. W Japonii bez większego problemu kupić można ketchup z Niemiec, zrobienie domowego wydaje się za to niezłą zabawą. A że lubię eksperymentować w kuchni - dziękuję za podzielenie się i tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba skorzystam z tego nieskomplikowanego przepisu.Robilam bardzo pracochlonny ketchup a tu taka prostota/prawie jak budowa cepa/.
    dziekuje za przepis.Juz go wpisalam do ksiazki kucharskiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Futrzak jest genialna, jeśli chodzi o przepisy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych