3/14/2019

Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste

Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne wspaniałe potrawy. Paweł nazywa to "wyciskaniem smaków" - maksimum efektu, przy minimalnych kosztach.  Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami są chociażby włoska pizza, arabskie tradycyjne pikle z arbuza albo ziemniaki w stylu no waste, które przygotowaliśmy podczas warsztatów z Akademią Smaku Sokołów

Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas gotowania, jak przechowywać i przetwarzać żywność oraz jak wykorzystywać resztki produktów i pozostałości potraw przyda się każdemu.

Właśnie te najbardziej podstawowe i zarazem najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”.

Obiad--resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste

Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste

proporcje dla 3-4 osób

sos do ziemniaków w stylu zero waste

  • kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek)
  • obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
  • głąb kapusty
  • zwiędnięte ulubione zioła
  • 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone 
  • ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu
  • 100 g przecieru pomidorowego

ziemniaki w stylu zero waste

  • 4 dość duże ziemniaki do pieczenia
  • łodyga z brokuła
  • resztki wędlin, mogą być te obeschnięte
  • obierki z marchewki
  • resztki pieczonego mięsa
  • szczypiorek lub cebula dymka
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić obiad z resztek

Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki z marchewki umyć, osuszyć, podsmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem.
Mięso porwać na kawałki i podsmażyć.  Szczypiorek lub dymkę posiekać.
Ugotowane ziemniaki przekroić na krzyż, do środka nałożyć podsmażone wędliny,  mięso i wiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu.

Obiad-z-resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste

Warsztaty "No waste" były też doskonałą okazją do zapoznania się z nowymi produktami Sokołów SA. Firma kojarząca się nam głównie z wyrobami mięsnymi i doskonałymi wędlinami, wprowadziła na rynek linię produktów bezmięsnych - "Z gruntu dobre", którą teraz poszerza o dania gotowe.

Obiad-z-resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste
Obiad-resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste


1 komentarz:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis