8/29/2018

Jaka woda do kawy

Jak woda do kawy?

Pewnie niewiele osób, z wyjątkiem zawodowych baristów, zastanawia się nad tym, jaką wodą zaparzać kawę,  pomimo, że poranna lub popołudniowa "mała czarna" to swoisty rytuał dla wielu z nas. Wczesnym rankiem wygoni spod powiek resztki snu, wieczorem umili czas towarzyskich spotkań.
Co zrobić aby smakowała idealnie?

Zapewne zauważyliście, że ten sam gatunek kawy, zaparzonej w identyczny sposób będzie zupełnie inaczej smakował w Krakowie, Pruszkowie, Warszawie czy Łodzi. I nic w tym dziwnego, skoro ponad 90% filiżanki kawy stanowi woda, której smak znacznie się różni w zależności od miejsca, gdzie mieszkamy.

Jaka woda jest najlepsza do parzenia kawy

Co wpływa na smak kawy

Istnieją trzy główne czynniki, które mają decydujący wpływ na to czy kawa będzie nam smakowała
  • Zawartość minerałów w wodzie 
Duża ilość minerałów, które wchodzą w reakcję z ze zmielonymi ziarnami kawy będzie powodować gorzkawy posmak naparu. Również powstający w wyniku rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, osadzający się w czajnikach i ekspresach kamień jest odpowiedzialny za gorzki smak. Dlatego do parzenia kawy nie powinniśmy używać wody mineralnej ani źródlanej. Także zbyt niska zawartość minerałów wpływa niekorzystnie na smak naparu. W przypadku zaparzenia kawy wodą destylowaną, będzie ona miała cierpki, nieprzyjemny smak. 
  • Zawartość chloru
Z kolei zawarty w wodzie kranowej chlor, chloroform i inne związki chloru organicznego odpowiadają za kwaśny smak kawy. Kawa zaparzona wodą o bardzo wysokiej zawartości tego pierwiastka i jego pochodnych może mieć nawet posmak pleśni. Chlor jest także często obecny w dostępnej w sklepach wodzie butelkowanej.
  • Poziom kwasowości
Woda, którą parzymy kawę powinna mieć ph na poziomie 5,5 do 6,5 (można to sprawdzić ogólnie dostępnymi miernikami, których cena wynosi około 30-60 złotych). Zbyt wysokie ph będzie powodowało, że kawa nabierze gorzkiego posmaku, zbyt niskie wywoła odczucie cierpkości.

Jaka jest najlepsza woda do kawy

Aby uzyskać możliwie najlepszy smak i aromat kawy, zawodowi bariści zrzeszeni w Specialty Coffee Association of Europe oraz Specialty Coffee Association of America polecają, aby ilość substancji rozpuszczonych w wodzie nie przekraczała poziomu 120-160 miligramów na litr.
W domowych warunkach możemy to uzyskać wykorzystując ogólnie dostępne i niezbyt drogie dzbanki filtrujące wodę, o których pisałam w artykule Czy warto kupić dzbanek filtrujący wodę
Wyposażone we wkłady filtrujące, które w 100% usuwają chlor,  metale ciężkie i szkodliwe dla zdrowia pestycydy (w 99%) oraz inne zanieczyszczenia, w tym te pochodzące z sieci wodociągowej, dają nam gwarancję uzyskania wyrazistego smaku i aromatu kawy.
Filtrowanie wody znacznie obniża jej twardość i zapobiega tworzeniu się kamienia w czajnikach i ekspresach do kawy przedłużając żywotność tych urządzeń. Dlatego najlepsza woda do ekspresów do kawy to woda filtrowana.
Ogólnie dostępne, charakteryzujące się wysoką wydajnością filtry Aquaphor B5 oraz Aquaphor B6 mogą przefiltrować nawet 350 litrów wody przy cenie nie przekraczającej 20 złotych i zapewniają ochronę bakteriostatyczną.

Jaka jest odpowiednia temperatura wody do parzenia kawy

To kolejny czynnik, który decyduje o smaku i aromacie "małej czarnej". Najczęściej popełnianym błędem jest zalewanie kawy wrzątkiem, co skutkuje tym, że kawa traci aromat i staje się gorzkawa.
Z kolei zbyt niska temperatura wody wydobywa ze zmielonych ziaren kwaśny smak.

Optymalna temperatura wody do zaparzania kawy wynosi od 88 do 94 stopni.

Taką temperaturę będzie miała woda po upływie około 1,5 do 2 minut od chwili zagotowania w czajniku.


Źródła:
www.konesso.pl
Aquaphor Poland Sp. z o.o.
Nutrients in Drinking Water, World Health Organization


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger