10/26/2018

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

pomysł na smaczny obiad


Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało pracochłonny sposób na smaczny, jesienny obiad. Soczyste mięso kurczaka zagrodowego, aromat cydru jabłkowego, doskonałe, idealnie gładkie puree dyniowe - tradycyjne polskie smaki zamknięte w jednym daniu - marzenie każdego smakosza i gotowa recepta na sukces kulinarny możliwy do osiągnięcia tanim kosztem.
Jeśli szukacie łatwego przepisu na kurczaka, ten będzie idealny - zarówno jako propozycja na dzień powszedni, jak i bardziej wystawne przyjęcie.
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni dobrze komponują się z surówkami z kiszonych warzyw albo grillowanymi warzywami.

Puree z dyni

Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika.

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

- składniki
  • 2 piersi kurczaka Zagrodowy
  • 1 dynia piżmowa
  • 400 ml cydru jabłkowego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 36%
  • kmin i nasiona kolendry do smaku
  • ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa
  • tłuszcz do smażenia

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze 

Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przekładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 30 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą. Serwujemy na puree z dyni w towarzystwie kiszonych warzyw.

Jak zrobić puree z dyni

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie.
Do upieczonej dyni dodajemy śmietanę i masło i blendujemy na gładkie puree.

Jeśli jesteście posiadaczami robotów typu Kohersen Mycook ustawiamy czas 90 - 120 sekund, obroty 9.

Przepis na puree z dyni na zimę

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie. Upieczoną dynię blendujemy na gładkie puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10-20 minut w zależności od wielkości słoików lub zamrażamy.

Do czego wykorzystać puree z dyni

Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania  placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków.

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger