Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

pomysł na smaczny obiad


Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało pracochłonny sposób na smaczny, jesienny obiad. Soczyste mięso kurczaka zagrodowego, aromat cydru jabłkowego, doskonałe, idealnie gładkie puree dyniowe - tradycyjne polskie smaki zamknięte w jednym daniu - marzenie każdego smakosza i gotowa recepta na sukces kulinarny możliwy do osiągnięcia tanim kosztem.
Jeśli szukacie łatwego przepisu na kurczaka, ten będzie idealny - zarówno jako propozycja na dzień powszedni, jak i bardziej wystawne przyjęcie.
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni dobrze komponują się z surówkami z kiszonych warzyw albo grillowanymi warzywami.

Puree z dyni

Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika.

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

- składniki
  • 2 piersi kurczaka Zagrodowy
  • 1 dynia piżmowa
  • 400 ml cydru jabłkowego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 36%
  • kmin i nasiona kolendry do smaku
  • ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa
  • tłuszcz do smażenia

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze 

Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przekładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 30 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą. Serwujemy na puree z dyni w towarzystwie kiszonych warzyw.

Jak zrobić puree z dyni

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie.
Do upieczonej dyni dodajemy śmietanę i masło i blendujemy na gładkie puree.

Jeśli jesteście posiadaczami robotów typu Thermomix, Kohersen Mycook lub podobne ustawiamy czas 90 - 150 sekund, obroty 8-9.

Przepis na puree z dyni na zimę

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie. Upieczoną dynię blendujemy na gładkie puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 20-35 minut w zależności od wielkości słoików lub zamrażamy.

Do czego wykorzystać puree z dyni

Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania  placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków.

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: