4/09/2015

Shanklish - ser suszony na słońcu

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie,  można go przygotować latem jedynie latem, natomiast w Arabii Saudyjskiej ten doskonały ser możemy kupić w każdym sklepie.
W Polsce shanklish można obsuszyć w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą, a po zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu.
Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak.
W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada.
Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.

Shanklish - ser suszony na słońcu - składniki

  • jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu
  • mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kumin, ziele angielskie, nasiona kolendry, pieprz i sól. W przypadku mieszanki warto jednak poeksperymentować, aby znaleźć własny ulubiony smak

Shanklish - ser suszony na słońcu - przygotowanie

Jogurt podgrzewać powoli na średnim ogniu, do czasu aż zacznie tworzyć się skrzep, po czym przelać na wyłożone gazą sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia.
Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy.
Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni  (w polskich warunkach rozłożyć na kilku warstwach papierowych ręczników w lodówce, ręczniki codziennie wymieniając na suche).
Na serze mogą się pojawić niewielkie naloty pleśni i jest to normalne zjawisko 
Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania.
Ser powinien być suchy i kruchy.


4 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger