1/21/2019

Shawarma z kurczaka

Prosty przepis na arabską shawarmę z kurczaka


Shawarma z kurczaka po raz drugi pojawia się na naszym blogu. W porównaniu do pierwszej wersji wprowadziłam kilka drobnych zmian, dzięki którym mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Poniższy przepis na shawarmę drobiową  to najbardziej klasyczna wersja tego dania.

Shawarma-z-kurczaka

Shawarma, bliskowschodni odpowiednik tureckiego doner kebab i greckiego gyrosa to jeden z prostszych do przygotowania arabskich street foodów. Delikatne, soczyste mięso, przesiąknięte aromatem przypraw i zawinięte, wraz z warzywami, w płaskie arabskie chleby zyskało wielu zwolenników na całym świecie.
W królestwie Saudów shoarma z kurczaka lub z jagnięciny dostępna jest w niemal każdym fast foodzie. Najlepszą jaką jedliśmy przyrządzali kucharze ze Shrimpy Restaurant w Al-Khobar (na zdjęciu poniżej). Jeżdziliśmy tam co tydzień i mimo to nigdy nam się nie znudziła. Shrimpy Restaurant to niewielki lokal położony w pobliżu corniche. Jedyną jego wadą było to, że nie ma tam family section, więc jako kobieta nie mogłam wejść do środka.

Shawarma-z-kurczaka-Shrimpy-Restaurant
Autorem powyższego zdjęcia jest Ayman Abobakr

W krajach Zatoki Perskiej do shawarmy często podaje się idealny arabski hummus , sałatki ze świeżych lub marnowanych warzyw (w Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini

Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest różny w zależności od rodzaju mięsa.

Czas marynowania mięsa na shawarmę

  • drób powinien spędzić w marynacie minimum 6 godzin,
  • wołowinę marynujemy od 12 do 24 godzin,
  • jagnięcina i baranina potrzebują minimum 24 godzin, ale mogą spędzić w marynacie nawet półtorej doby

Czym się różnią shawarma, doner kebab i gyros

Doner kebab, gyros i shawarma wyglądają bardzo podobnie. Pieczone na pionowym rożnie i bardzo cienko pokrojone mięso, zawija się razem z warzywami w płaski chleb. Różnica polega przede wszystkim na doborze przypraw, dodatków i sosów.
Do przygotowania greckiego gyrosa najczęściej używa się wieprzowiny, nieco rzadziej mięsa z kurczaka lub jagnięciny. Jako przyprawy do marynaty stosuje się czosnek, paprykę, oregano, gałkę muszkatołową i czasami kolendrę. Gyros podawany jest najczęściej z sosem tzatziki.
Tradycyjny turecki kebab przyrządzany jest z baraniny, ale obecnie bez problemu możemy też kupić w fast foodach doner kebab na bazie cielęciny, kurczaka lub mieszanki kilku rodzajów mięsa. W skład marynaty wchodzi kolendra, kmin rzymski, kardamon. Całość uzupełniają warzywa - pomidor, sałata, doprawiona sumakiem cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili i różnego rodzaju sosy.
Arabska shawarma to bogactwo przypraw i najbardziej aromatyczna wersja mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą gałka muszkatołowa, cynamon, suszone czarne limonki, papryka chili, kolendra, kmin rzymski, czasem także goździki
Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie.

Shawarma z kurczaka

porcja dla 3 - 4 osób
  • około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 
  • 2-3 małe ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • szczypta zmielonych goździków 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 5-6 łyżek stołowych oleju do przygotowania marynaty 

Dodatkowo: płaskie arabskie chlebki np. pita lub khobz

Przepis na shawarmę z kurczaka

Umyte filety położyć na desce do krojenia i przekroić w poziomie na dwa plastry (najłatwiej zrobić to kiedy mięso jest lekko zmrożone). Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny, przygotowaną marynatą zalać mięso i pozostawić na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc w lodówce. Mięso zgrillować na grillu elektrycznym albo smażyć z obu stron na silnym ogniu na zwykłej lub grillowej patelni, do czasu aż wierzchnia warstwa nabierze ciemnozłotego koloru. Zajmuje to łącznie około 15 minut.

Usmażone mięso pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki, nałożyć na płaskie arabskie chlebki, dodać ulubione, drobno pokrojone warzywa (świeże lub marynowane) i zwinąć w rulon. Tak przygotowaną shawarmę drobiową można przed podaniem dodatkowo podgrzać na grillu elektrycznym.

Shawarma-z-kurczaka

Shawarma z kurczaka

3 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger