Sałatka izraelska Nidy Degutiene

Wielokrotnie pisałam o kuchni krajów Półwyspu Arabskiego podając szereg przepisów na pochodzące stamtąd potrawy i mieszanki przypraw. Kuchnia tego regionu jest mi szczególnie bliska, a czas spędzony w Arabii Saudyjskiej uważam, za najpiękniejszy okres w moim życiu.
Ale Bliski Wschód, to nie tylko kraje Zatoki Perskiej, to także m.in. Iran, Irak, Liban, Jordania, Syria, Turcja i Izrael z ich bogatą tradycją kulinarną.
Książka Nidy Degutiene - "Smaki Izraela" wywołała u nas falę wspomnień i tęsknoty za tym maleńkim skrawkiem  ziemi, który w swojej kuchni zebrał wszystko to co najlepsze.
Kiedy przekraczasz granice Izraela, to tak jakbyś właśnie wszedł do renomowanej restauracji, która serwuje  najsmaczniejsze dania kuchni narodowych z całego świata.
Masz ochotę na gołąbki lub pączki  ? - zjesz je w Izraelu
Chcesz skosztować hummusu i falafela ? - jedź do Izraela
A może zjadłbyś peruwiańskie ceviche ? - w Izraelu na pewno je znajdziesz
Sałatka izraelska wg przepisu z książki "Smaki Izraela" jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. Turcy nazywają ją sałatką turecką, Arabowie - sałatką arabską, a Żydzi - izraelską.
Sekretem tej sałatki są bardzo drobno pokrojone warzywa, a jej wariantów jest tyle, ilu... kucharzy :)
Kilka dni temu otrzymałam od Nidy Degutiene miłą informację - jesienią Nida planuje cykl spotkań z polskimi Czytelnikami

Składniki sałatki izraelskiej

proporcje dla 6 - 8 osób
  • 6-8 małych ogórków
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 1-2 czerwone lub żółte papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki świeżo posiekanej mięty
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić sałatkę izraelską

Pokrój ogórki w drobną kostkę. Przekrój pomidory na pół, usuń miąższ z pestkami, a resztę posiekaj w drobną kostkę. Przekrój papryki na pół i usuń z nich środek, następnie je także pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę możliwie najdrobniej.
Wymieszaj składniki w dużej misce, dodaj natkę i miętę. Skrop sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą. Dobrze wymieszaj i odczekaj 10-15 minut, aż smaki się połączą.
Podawaj ze świeżym białym chlebem i sosem sezamowym tahini.

http://platon24.pl/ksiazki/smaki-izraela-100147/ 

http://platon24.pl/ksiazki/smaki-izraela-100147/

http://platon24.pl/ksiazki/smaki-izraela-100147/

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: