TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku

Jako dziecko uwielbiałam andruty. Do dziś pamiętam, jak Tata ucierał w makutrze aksamitny
kakaowy krem.
Poniższy przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wydanej w 1956 roku. Zachowałam oryginalną pisownię, ale... wprowadziłam jednak kilka udogodnień - czekoladę rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, zamiast trzepaczki użyłam miksera, a warstwę środkowa posmarowałam kremem z białej czekolady z dodatkiem pasty waniliowej.

Składniki tortu na waflach z masą czekoladową

  • 35 dkg cukru-pudru
  • 35 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 1 paczka wafli
  • 10–15 dkg czekolady lub 5 dkg kakao
  • wanilia
  • kieliszek spirytusu
  • 10 dkg orzechów włoskich

Przygotowanie tortu na waflach z masą czekoladową

Orzechy przebrać, zemleć. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku. Masło utrzeć na pulchną masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotowane z 5–6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy. Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć. Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć. Gdy masa zastygnie, można torcik polukrować polewą czekoladową.


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych